NLdoet: klussen bij de Skalsumer Mole, in speeltuinen en bijenhotels plaatsen

SCHALSUM - Bij de Schalsumer Mole in Schalsum is behoefte aan een picknicktafel. Het is een van de vele klussen die zaterdag 16 maart op het programma staan tijdens NLdoet. De klusdagen worden voor de vijftiende keer georganiseerd door het Oranje Fonds.

Bij de Skalsumer Mole aan de Rijksstraatweg bij Schalsum zou een picknicktafel een welkome aanvulling zijn op het molenerf. Daarom doet De Fryske Mole zaterdag (13.30-16.30 uur) mee aan NLdoet. Molenaar Durk Piersma: ,,Het zou geweldig zijn om een paar uurtjes met elkaar aan de slag te gaan. Een mooie picknicktafel wordt een plek om te genieten van de molen en de omgeving. Voor de molenaars zelf maar ook voor wandelaars en molenliefhebbers die langskomen. Mensen die bij ons in actie willen komen tijdens NLdoet kunnen zich inschrijven via de website van NLdoet. Het is ook een leuke mogelijkheid om eens op de molen te komen kijken. De koffie staat klaar!”

Waadhoeke

Het college van B&W van Waadhoeke gaat zaterdagmorgen ook aan de slag. Burgemeester Marga Waanders helpt mee in de Prof. Andalastraat zwerfvuil op te ruimen, wethouder Jan Dijktra helpt bij het ‘himmeljen’ in buurtvereniging ‘t War en bij een bijenproject in Berltsum. Wethouder Boukje Tol is bi de Sing In in Nij Statelân in Menaam, wethouder Nel Haarsma gaat het schoolplein van De Twiner in St. Jacobiparochie opknappen en wethouder Caroline de Pee zou haar zaterdagmorgen aan snoei- en plantwerk in de Kloostertuin in Oosterbierum besteden, maar die klus is een week uitgesteld.

Harlingen

In de gemeente Harlingen hebben verenigingen en clubs zich aangemeld voor diverse klussen. Zo zal het Zeekadetkorps hun varend clubhuis opknappen, timmert de Waterscouting kisten voor de nieuwe zeilboten in elkaar en gaan diverse speeltuinenverenigingen, waaronder ’t Hoogland en Achter de Schouwburg hun speeltuin ‘voorjaarsklaar’ maken.

De Harlinger wethouders Harry Boon, Hein Kuiken en Paul Schoute zetten zich tijdens de actiedagen van NLDoet actief in om een bijdrage te leveren aan de verschillende onderhouds- en opknapwerkzaamheden.

Spannum

Spannum heeft dankzij vrijwilligers na dit weekend de meeste hotels van Waadhoeke. Bijenhotel wel te verstaan. Spannumers gaan zaterdag aan de slag met NLdoet en bijenwerkdag. Op de bijenwerkdag worden er wilde bloemenzaden gezaaid rond het sportveld en bij het zomerdorpshuis de Boppeslach. Ook wordt het terras aangepakt en komt er een border met bloemen en planten die in de smaak vallen bij de wilde bij.

Afgelopen winter hebben meer dan 60 vrijwilligers het zomerdorpshuis de Boppeslach gerenoveerd en van het gas af gehaald. De renovatie is bijna klaar en nu worden de buitenkant en het terras aangepakt. Ook wordt de zandbak evenals de jeu de boulesbaan opgeknapt.

Er staan straks weer tien opgeknapte bijenhotels voor hen klaar. De wilde bij zorgt voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. De bijenwerkdag op NLdoet wordt mogelijk gemaakt door Landschapsbeheer Friesland en het Oranje Fonds. Het opknappen van de zandbak is een ‘Losse fearren’ project dat ondersteund wordt door Wonen Noordwest Friesland. Er wordt zaterdag geklust tussen 10.00 en 13.00 uur.