Heeft Franeker straks weer twee voetbalverenigingen?

FRANEKER - De kans bestaat dat het aloude Freno terugkeert als voetbalvereniging in Franeker. Een onderzoek door een aantal initiatiefnemers is in volle gang. Deze stap volgt op het besluit van de ledenvergadering van SC Franeker om te stoppen met het prestatie-elftal op zondag. Voor de leden die op zondag voetballen of daarmee annex zijn, was dat besluit een ‘mokerslag’.

Woensdagavond was er een bijeenkomst van de ‘zondagafdeling’, voetballers, vrijwilligers en liefhebbers, waar de initiatiefnemers hun plannen kenbaar maakten. Ze legden de aanwezigen vier opties voor: doorgaan als recreatie-elftal onder SC Franeker, overstappen naar Zaterdag, naar een andere club of Freno nieuw leven inblazen. Unaniem werd gekozen voor het onderzoek naar een eigen vereniging, Freno. De afkorting van Franeker en omstreken.

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek is in volle gang, zo laat Peter Tiemersma als een van de initiatiefnemers en oud-bestuurslid van SC Franeker weten. Er zijn voldoende spelers die mee willen gaan, sponsoren hebben hun steun toegezegd en ook de gemeente ziet vooreerst geen probleem voor een tweede voetbalvereniging in Franeker. Een delegatie van het nieuwe Freno zal voor de huur van het veld in overleg gaan met SC Franeker dat het veld nu volledig huurt. De initiatiefnemers hebben de wens uitgesproken om constructief om te gaan met SC Franeker.

In de loop van maart volgt ook een gesprek met de KNVB. Tegelijkertijd loopt er een juridisch onderzoek naar de mogelijkheid om de prestatie-elftallen op hetzelfde niveau uit te laten komen. De zondag afdeling van Sportclub Franeker komt uit in de 3e klasse A en draait na de winterstop op volle toeren.

Nacompetitie

De ploeg speelde na de winterstop zes duels. Het wist er vijf te winnen en speelde eenmaal gelijk, hierdoor zijn de Franekers gestegen van de 8ste naar de 3e plaats. In de 2e periode is Franeker zelfs ongeslagen koploper. ,,We willen zo hoog mogelijk eindigen en we gaan ons uiterste best doen de nacompetitie te halen. Dat is het eerste doel, promoveren naar de 2e klasse is het tweede doel’’, aldus SC Franeker trainer Dennis van den Driessche.

Er zijn volgens Peter Tiemersma nu al genoeg leden om een doorstart te maken. Daarnaast hebben zich veel niet-spelende leden geconformeerd aan vv Freno. ,,Wij zijn zeker niet tegen SC Franeker maar willen prestatie blijven voetballen op zondag. Als dat niet meer onder de vlag van SC Franeker kan moeten we verder kijken. Een grote groep mensen beleeft zoveel plezier, dat willen we niet opgeven. Door het plezier zijn ook de sportieve prestaties vooruit gegaan. Iedere zondag zijn er gemiddeld 150 toeschouwers, die achterban mogen wij het plezier van het zondagmiddag voetbal niet ontnemen.’’

Oorsprong

De oorsprong van Freno ligt in Schalsum, waar op 16 april 1926 voetbalclub De Zwaluwen werd opgericht. Omdat steeds meer Franekers zich aansloten, het speelveld in Franeker kwam en er een nieuwe naam moest worden gekozen, werd in 1930 Freno de nieuwe naam. In 1949 begon Froonacker in Franeker met zaterdagvoetbal. Beide verenigingen gingen in 1970 samen.