Plan voor appartementen op locatie Fordgarage Franeker

FRANEKER - ​Op de locatie van de voormalige autogarage van Van der Horst in Franeker wordt een woningbouwplan ontwikkeld. Initiatiefnemer Bouwbedrijf Van Marrum uit Franeker wil op deze plek 12 ruime appartementen bouwen.

De locatie ligt aan het begin van de A. van Voorthuijsenweg die als hoofdontsluiting fungeert voor de wijk Arkens. Het is een prominente zichtlocatie met uitzicht op de rondweg Burgemeester J. Dijkstraweg. 
 
Van Marrum wil hier appartementen bouwen met een hoogwaardige architectuur. Penta Architecten uit Harlingen werd ingeschakeld voor het ontwerp. De eerste ideeschetsen en studies werd met de gemeente overlegd met betrekking tot zaken als woningprogrammering, volkshuisvesting en planologie. Op basis van gevoerd overleg is het plan verder geconcretiseerd. Afgelopen woensdag is een inloop informatieavond gehouden voor de bewoners van Arkens. 
 

Architectuur

Het appartementengebouw is opgebouwd uit 3 volumes en heeft 4 bouwlagen. Op elke bouwlaag bevinden 3 appartementen die toegankelijk zijn via een lift en trap.
Bij het bepalen van de oriëntatie van het gebouw is gekeken naar de structuur van de wijk. Alle woningen in de wijk zijn of noord-zuid of oost-west georiënteerd. Deze richtingen zijn in dit plan voortgezet. Per bouwlaag hebben twee appartementen een sterke noord-zuid richting en één appartement een oost-west richting.
 
Penta Architecten heeft een modern klassiek gebouw ontworpen. Het is een “luchtig” ontwerp met een compositie bestaande uit sterke verticale en horizontale belijningen in de gevels. De gevels zijn een raamwerk van bakstenen kaders en lijnen die afgewisseld worden met uitstekende balkons en diepliggende kozijnen. Om het lijnenspel van de balkons verder te versteken zijn horizontale gevelbanden op diverse plaatsen geïntroduceerd.
 
Het gebouw is voorzien van drie flauw hellende daken die ervoor zorgen dat de compositie in drie volumes wordt verdeeld. Ook zorgen de daken voor een vriendelijke contourwerking. De gevels zijn van metselwerk. De architect wil levendige genuanceerde gele bakstenen toepassen. De kleurstelling sluit daarmee aan op de woningen in Arkens.
 

Ruime appartementen

Elke appartement heeft twee slaapkamers, een ruime berging en een badkamer en is voorzien van een groot balkon dat op het zuiden of op het westen is gericht. De grote raampartijen aan de rondwegzijde zorgen voor veel licht die tot diep in de woningen doordringen.
De woonkamers en de balkons zijn naar de rondweg georiënteerd. De architect heeft een balans gezocht tussen enerzijds een open gevelstructuur richting de rondweg (met grote raampartijen en balkons) en anderzijds meer geslotenheid richting de wijk (kleinere spleetachtige ramen).
 
Het is de bedoeling om veel groen rondom het gebouw aan te leggen. Ook de parkeerplaatsen worden voorzien van groene doorgroeitegels. Het huidige perceel steekt door langs de achterzijde van de rijwoningen. Van Marrum wil in goed overleg met de naaste buren zorgen voor een nette afscheiding. Op het achter terrein worden tevens bergingen en garageboxen gerealiseerd.
 
Het plan wordt op dit moment verder ontwikkeld en vormgegeven.