Dammers internationaal toernooi spelen partijen aan boord schepen Zuiderkade

FRANEKER - Het Fryslân Open 2019, de strijd om het wereldkampioenschap Frysk Spul, vindt van dinsdag 26 februari tot en met zondag 3 maart plaats in Franeker. De voorronden van dit internationale toernooi worden deels afgewerkt in de Antigua en de Elizabeth, schepen die afgemeerd liggen aan de Zuiderkade. Belangstellenden zijn ook daar welkom.

De stichting World Championship Frisian Draughts (WFD) viert dit jaar haar eerste lustrum, en tien jaar geleden zijn de damtoernooien in Franeker. Jubilea die aanleiding zijn voor de WFD om Fryslân Open 2019 in Franeker te organiseren.

Fryslân Open 2019 is een damtoernooi dat denksporters uit de hele wereld met elkaar verbindt door het oude Friese damspel. Deze variant heeft zijn oorsprong in Franeker en omgeving, waarschijnlijk rond 1600 ten tijde van de Franeker Academie.

Minder Friezen

Het Friese spel wordt voortdurend beoefend in Friesland, maar dit jaar zullen er voor het eerst meer spelers van buiten de provincie aan dit toernooi deelnemen. Spelers zijn behalve uit de rest van Nederland ook afkomstig uit onder meer Rusland, Senegal, Kameroen, België en Tsjechië.

Enkele Friese deelnemers zijn Foeke Tiemensma, Jelle Wiersma, Liuwe Westra, Marten Walinga en Taeke Kooistra.

Het toernooi begint dinsdagavond in de Koornbeurs met een schooldamtoernooi. ‘s Avonds is daar de officiële start van het toernooi dat wordt opgeluisterd door shantykoor Sterk Spul.

Kijken bij de partijen

Belangstellenden die even een kijkje willen nemen zijn van harte welkom, laat mede-organisator Liuwe Westra weten. ,,Der wurdt foar in part spile op skippen. It gebrûk fan de skippen is in hiel bysûndere foarm fan sponsoring yn natura fan Jan Bruinsma fan Tallships Company, in Frjentsjerter bedriuw. En bakker Bernard Siesling is ús offisjele ambassadeur mei it doel om safolle mooglik Frjentsjerter ûndernimmers as sponsor oan dit evenemint te ferbinen.’’

Data

Van woensdag 27 februari tot en met vrijdag 1 maart wordt gespeeld aan boord van de schepen Antigua en Elizabeth aan de Zuiderkade. Woensdag en donderdag van 9.30 tot 17.30 uur, vrijdag van 9.30 tot 15.00 uur. Daarna is in het voormalige stadhuis aan het Raadhuisplein van 19.30 tot 22.30 uur de eerste ronde van de Grutmasters.

Zaterdag 2 maart (10.00-16.30u) wordt er gespeeld in zowel het oude stadhuis als in de Koornbeurs. Zondag is dan de finale van 10.00 tot 16.30 uur om het wereldkampioenschap Frysk.

Alle partijen zijn ook live te volgen op www.frisiandraughts.com.