Bijzondere uitvoering van Schuberts Winterreise in Laurentiuskerk

KIMSWERD - In de Laurentiuskerk in Kimswerd vindt zondag 24 februari een bijzondere uitvoering plaats van Winterreise van Franz Schubert. Het stuk wordt namelijk gezongen door bas-bariton Jasper Schweppe, die daarbij op piano wordt begeleid door Riko Fukuda.

Winterreise is een cyclus van 24 liederen door Schubert in 1827 getoonzet op gedichten van Wilhelm Müller. Het  gaat over een jonge man die wordt afgewezen en die vervolgens op reis gaat. De liederen vertellen het verhaal van zijn reis, over de Wasserflut, der Lindenbaum, Im Dorfe en der stürmischen  Morgen. In het laatste lied ontmoet hij de Leierman, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood. 

Deze compositie van Schubert  werd vorig jaar tot de meest geliefde klassieke compositie van Nederland uitgeroepen in de Hart en Ziellijst van NPO Radio 4.

Jasper Schweppe

Jasper Schweppe studeerde zang in Zwolle en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij won in Parijs  de eerste prijs in een concours voor zangers. Als bas maakte en maakt hij deel uit van verscheidene gerenommeerde koren zoals de Nederlandse Bachvereniging, het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor en het koor van de Nederlandse Opera. 

Hij zong als solist onder beroemde dirigenten als Ton Koopman, Franz Brüggen en Peter Dijkstra. Jasper bracht een aantal CD’s uit, waaronder een opname van Winterreise samen met pianiste Riko Fukuda.

Riko Fukuda

Riko Fukuda is een van oorsprong Japanse pianiste die aanvankelijk aan een conservatorium in Japan studeerde, maar die dankzij een beurs van de Nederlandse regering verder mocht studeren in Nederland. 

Zij deed dat bij Stanley Hoogland aan het Koninklijk Conservatorium en specialiseerde zich in het uitvoeren van werken op de fortepiano en het klavecimbel. Op deze instrumenten bracht zij meerdere solo-CD’s uit. Met Jasper vormt ze een vast duo dat overal in Nederland en daarbuiten optreedt.

Dit is het eerste in een serie van zeven concerten in de Laurentius.  De aanvang van het concert is 15.30 uur. Reserveren kan via www.laurentiuskerkkimswerd.nl  of telefoon 06-30873617.