Waadhoeke wil Fairtrade-gemeente worden

FRANEKER - Gemeente Waadhoeke wil een Fairtrade-gemeente worden. Het college heeft dat dinsdag besloten.

Wethouder Jan Dijkstra maakt zich hard om het label ‘Fairtrade Gemeente’ te krijgen. Waadhoeke wil zo meewerken aan de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling, het behalen van de titel is een belangrijke stap richting een duurzame en groene gemeente.

Fairtrade wil zeggen dat producenten voor hun producten een eerlijke prijs krijgen, die het mogelijk maakt om te voorzien in het eigen levensonderhoud. Zowel veraf als dichtbij. Ook draagt Fairtrade bij aan bewustwording onder ondernemers en inwoners over eerlijke handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het Bildt eerste Friese gemeente

Gemeente het Bildt was de eerste gemeente in Friesland die de titel ‘Fairtrade-gemeente’ behaalde. Met het opgaan van het Bildt in Waadhoeke is deze titel verdwenen. In 2018 heeft Waadhoeke geïnventariseerd en de voorbereidende stappen gezet om Fairtrade gemeente te worden. Jan Dijkstra: ,,Fairtrade biedt de kâns om sjen te litten hoe’t wy yn de wrâld stean.”

Om de titel Fairtrade gemeente te krijgen moet de gemeente aan zes eisen voldoen. Zo moet er een lokale werkgroep actief zijn, moet de gemeente zich voor Fairtrade uitspreken en zelf ook van deze producten inkopen en gebruiken.

Verder moeten de producten in plaatselijke winkels verkrijgbaar zijn, die door maatschappelijke organisaties en bedrijven worden gebruikt. Daarnaast moet er een media-campagne worden opgezet, en moet maatschappelijk verantwoord ondernemen in het beleid van de gemeente zijn ingebed.

Inwoners en ondernemers kunnen zich aanmelden voor de werkgroep die het binnenhalen van het label gaat begeleiden. Dat kan via info@waadhoeke.nl.