SC Franeker verder met één prestatieteam op zaterdag

FRANEKER SC Franeker komt volgend seizoen uit met één prestatieteam op de zaterdag. Het besluit viel maandagavond tijdens een algemene ledenvergadering in De Trije.

Daarmee volgt de club het nadrukkelijke advies van een onafhankelijke commissie om over te gaan tot één prestatieteam. Een grote meerderheid kon zich vinden in dit advies. De adviescomissie had in haar rapport een uitspraak gedaan over de speeldag. Tijdens de ledenvergadering stemden 141 leden voor de zaterdag als speeldag tegen 73 voor de zondag.

Het aftredend bestuur gaf in een toelichting als voordelen aan dat de club met één prestatieteam kosten bespaart omdat er slechts één hoofdtrainer nodig is, er een sterkere bredere selectie is en meer duidelijkheid ontstaat voor externe partijen zoals sponsors. Bovendien zet één team de deur open naar meer eenheid en rust in de club.

Als nadeel van één prestatieteam wordt onder meer het mogelijk verlies van spelers genoemd. In een eerder gehouden enquête onder de eerste en tweede teams van Zaterdag, Zondag en JO19 werd de spelers gevraagd naar hun plannen op dat moment. Daaruit bleek dat de club mogelijk 13 spelers zou verliezen als op de ALV gekozen zou worden voor de zondag als speeldag, tegen een mogelijk verlies van 21 spelers als de zaterdag de speeldag zou worden.

,,Onze voetbalvereniging hunkert naar rust, gewoon lekker voetballen en plezier met elkaar. Als vereniging verenig je elkaar met een doel. Dat doel is wel duidelijk, echter het verenigen is in de breedste zin te veel misgegaan. Dat vraagt van alle betrokkenen, direct of indirect vertrouwen, respect en moeite willen doen voor elkaar,’’ aldus een toelichting van het bestuur voorafgaand aan de vergadering.