Claudy Jongstra bestuurslid Akademie van Kunsten

AMSTERDAM Claudy Jongstra uit Spannum is een van de acht nieuwe leden van de Akademie van Kunsten. Leden van de Akademie van Kunsten zijn vooraanstaande kunstenaars uit de hele breedte van de kunsten.

De Akademie van Kunsten heeft als doel om het belang van kunst te onderstrepen in de maatschappij. Zo krijgt de politiek te horen welke belangrijke onderwerpen er spelen rond kunst en samenleving.

Daarnaast legt de Akademie ook een verbinding tussen wetenschap en kunst, en wil zij de onderlingen samenwerking in de wereld van de kunst stimuleren. Een belangrijke peiler is kunst in het onderwijs te laten zien.

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra (1963) is bekend van haar monumentale kunstwerken en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. Haar bekendheid groeide toen haar werk in Star Wars werd gebruikt.

Werk van haar is te vinden in veel openbare gebouwen in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. Ze hecht veel waarde aan duurzaamheid, biodiversiteit en ecologie. Met haar reizende installatie, ‘Woven Skin’, vraagt zij aandacht voor deze essentiële waarden, ten behoeve van het behoud van de mensheid en de aarde.

Behalve Claudy Jongstra zijn onder anderen ook stedebouwkundige Riek Bakker, schrijfster Nelleke Noordervliet, muzikant Gwyneth Wentink en de kunstenaars Fiona Tan, Charl Landvreugd en Anthony Heidweiler gekozen in het bestuur.

De bestuursleden worden gekozen op grond van nominaties. De nieuwe leden worden op 28 maart geïnstalleerd.