Roel Sluiter: 'Gemeente Harlingen wil drie- tot vierhonderd asielzoekers opvangen'

HARLINGEN - Burgemeester Roel Sluiter heeft na afloop van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen laten weten dat Harlingen voor de zomer nog drie- tot vierhonderd vluchtelingen wil opvangen.

Sluiter gaat nog deze week met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de mogelijkheden bespreken. Waar de opvang eventueel komt, is nog niet bekend. Eind september ving Harlingen nog tijdelijk 143 vluchtelingen op in de Waddenhal. Onlangs nog bezochten ongeveer 325 mensen de discussieavond in Trebol over de opvang van vluchtelingen in Harlingen. De discussie ging over de verschillende vormen van opvang en de rol die de gemeente Harlingen hierin kan spelen. Daarbij was ruimte voor het stellen van vragen.

'Voor opvang'

De meeste mensen die tijdens de avond hebben ingesproken, waren voor een bepaalde vorm van opvang van vluchtelingen in de gemeente Harlingen. Wel moet hierbij volgens hen het aantal in verhouding staan met het inwonersaantal van de gemeente en moet er volgens de insprekers voor deze mensen voor voldoende tijdverdrijf gezorgd worden.