Regiofinale 'Slimmer Verlichten' technasiumscholieren in Harlingen

HARLINGEN - Leerlingen van zes middelbare technasiumscholen uit het noorden van Nederland komen dinsdag in actie in Harlingen.

De scholieren presenteren dan bij het Projectbureau N31 hun ontwerp rondom 'Slimmer verlichten'. In teams moesten de leerlingen een lichtontwerp bedenken waarmee zij de omgeving veiliger maken en waabrij zij rekening houden met duurzaamheid, lichthinder en het effect van licht op natuur. De winnende teams doen in april mee aan de finale in Harlingen. In totaal doen er ongeveer vijfduizend leerlingen van zeventig technasiumscholen uit heel Nederland mee aan de wedstrijd. Na de prijsuitreiking volgt een vaartocht op de Waddenzeeop de rondvaartboot Regina Andrea.

Achtergrond

De gemeente Harlingen zocht in 2012 samenwerking met het technasium van de RSG Simon Vestdijk. De gemeente zegt daarbij gebruik te willen maken van de vrije manier van denken van de leerlingen van het technasium. Het Intergemeentelijk Overleg Openbare Verlichting (IGOV) heeft deze samenwerking uit laten groeien tot een landelijke wedstrijd. "De gemeente Harlingen is dan ook trots dat dit jaar de regiofinale plaatsvindt in Harlingen."