Consul Oorlogsgravenstichting Martin Kwast ontvangt zilveren erespeld

HARLINGEN - Martin Kwast heeft vandaag een zilveren erespeld ontvangen als dank voor zijn consulwerk voor de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Harlingen.

Kwast ontving de erespeld uit handen van Roel Broer, plaatsvervangend algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting. De uitreiking vond plaats in het stadhuis in Harlingen. Na bijna achttien jaar heeft Kwast afscheid genomen als consul. In deze rol was hij sinds 1998 de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Harlingen. Hij was verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. In de gemeente Harlingen liggen dertien Nederlandse oorlogsslachtoffers en zevenenzeventig geallieerde oorlogsslachtoffers begraven.

Rol consul

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De consuls spelen een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van deze graven. In heel Nederland ondersteunen bijna vierhonderd consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester. De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doet zij door hun levensverhalen te verzamelen en te delen en het onderhouden van de vijftigduizend Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld.