Franeker dames vieren vijftig jaar vriendschap

FRANEKER - Alie Tiemersma, Titi Nammensma-Fokkema, Annie Nijdam, Annie Westra-Rondaan en Sita Brandsma-Van der Kloet zijn dit jaar vijftig jaar vriendinnen. Afgelopen week kwamen ze samen in hun stad Franeker.

Het vijftal raakte in 1966 met elkaar bevriend op de toenmalige Mulo. Daarvoor zat Nammensma-Fokkema (68) als enige op de CVO-school aan de Noorderbleek in Franeker. Terwijl Tiemersma (69), Nijdam (69), Westra-Rondaan (69) en Brandsma-Van der Kloet (68) samen op de Christelijke Nationale School aan het Bolwerk zaten. Alle vijf gingen zij na de basisschool naar de Mulo, waar de gezamenlijke vriendschap een feit werd. Overigens kennen Nijdam en Westra-Rondaan elkaar al drieënzestig jaar. Door de loop der jaren heen beleefde de dames diverse mooie momenten. Zoals de eerste vakantie met zijn allen naar Terschelling. Maar ook de geboorte van de kinderen en het meemaken van elkaars kleinkinderen. Wel zagen zij elkaar gedurende het opgroeien van de kinderen een stuk minder. De vriendschap ging echter nooit over. Ook viel er in de halve eeuw vriendschap nooit een onvertogen woord. Tegenwoordig zien de vijf vriendinnen elkaar minimaal eenmaal per jaar. Dit keer hadden zij afgesproken in De Stadsherberg in Franeker. Na eerst samen oude verhalen te hebben opgehaald. “We hebben ook weer enorm gelachen, Want we hebben door de jaren heen zoveel lol met elkaar gehad”, klinkt het in koor. Overigens woont alleen Nijdam, die werkte bij drogisterij Strubbe, nog in Franeker. Nammensma-Fokkema, die werkte bij de Rabobank, woont tegenwoordig in Heerenveen. Terwijl Tiemersma werkte bij boekhandel Wever en nu woonachtig is in Britsum. Brandsma-Van der Kloet woont in Den Helder en werkte samen met Westra-Rondaan bij LPF. Rondaan woont nu in Harlingen en werkte ook in het stadhuis van Franeker. Amper nadat de dames de lunch op hadden, wachtte een interview met de Franeker Courant en uiteraard een fotomoment in hun Franeker. Daarbij werden meteen voor hen bekende gezichten tegen het lijf gelopen. “De rest van de dag hebbenw e gewinkeld en bij toeval een rondleiding gekregen in het stadhuis. Ook hebben we koffie gedronken in het Planetarium en heerlijk gegeten in De Grillerije. Een topdag met prachtig weer”, vertelde Brandsma-Van der Kloet na de vriendinnendag.

Roots

“Het is steeds weer leuk om in Franeker te zijn”, waren de dames het roerend met elkaar eens. “Je kunt een Franeker wel uit de stad halen. Maar de stad zelf haal je niet uit een Franeker. Hier liggen toch je roots. Dat vergeet je nooit.”