Burgemeester Van Zuijlen: 'Franeker voor mij hoofdprijs'

FRANEKER - Hartstikke blij was Eduard van Zuijlen, toen hij hoorde dat hij de nieuwe waarnemend burgemeester van de gemeente Franekeradeel werd. “Het was totaal onverwacht.”

De eerste maanden sinds de 54-jarige Van Zuijlen zijn aanstelling op 1 december 2015 en de officiële beëdiging op 14 december zijn voorbij gevlogen. Hij is niet alleen druk met het langsgaan bij verenigingen en andere instanties in de gemeente. Maar ook overleefde hij glansrijk zijn vuurdoop rondom de discussie over eventuele noodopvang van vluchtelingen in het voormalige Hotel De Valk in Franeker. Ondertussen is de burgemeester in de stad een bekende verschijning. Hij slaapt namelijk enkele nachten per week bij familie van zijn vrouw in het Schalsumerplan. “Ik loop dan steeds een andere route door Franeker. De inwoners groeten mij wel, maar gaan nog geen gesprek aan. Ik denk dat zij eerst de kat uit de boom kijken. De ervaring leert dat gesprekken vanzelf komen. Ik sta ook zeker open voor een praatje. Overigens moeten mensen dan wel stevig door kunnen lopen. Ik heb er de pas namelijk wel in.” Voordat Van Zuijlen naar Franekeradeel kwam, was hij burgemeester in de Groningse gemeente Menterwolde. Daar stopte hij vanwege een verschil van inzicht over hoe te besturen. “Mijn belangstelling voor een waarnemerschap was op het provinciehuis in Groningen bekend. De Commissaris van de Koning John Jorritsma heeft geïnformeerd in Drenthe en Groningen of er geschikte kandidaten waren voor Franekeradeel. Vanuit Groningen is geadviseerd mij te vragen”, zegt Van Zuijlen, die ook druk bezig is om Fries te leren. “Mijn eerste kennismaking met het Fries was via een luisterboek over Sexbierumer Johannes Brandsma. Zo leer ik niet alleen Fries, maar meteen ook over de kaatssport.”

Geschiedenis

Nadat de aanstelling tot 1 januari 2018 bekend was, was de goedlachse Van Zuijlen een blij en trots man. Als toerist kwam hij al wel eens in Franeker. Niet in de laatste plaats vanwege de geschiedenis van de stad. “Geschiedenis is één van mijn grote hobby’s. Daar wil ik altijd alles over weten. Mijn aanstelling in Franekeradeel zie ik als een groot cadeau en als een hoofdprijs. De dorpen er omheen kende ik niet. Maar ik merk dat ik overal welkom ben.”

Politiek klimaat

Ook over de sfeer in het gemeentehuis is Van Zuijlen lovend. “De politici zijn mild voor elkaar. Ik merk dat de partijen duidelijk willen samenwerken. Dat geldt ook voor de oppositie. Je zag het ook bij de discussie over de noodopvang. Dat de FNP als eerste het woord nam en niet alleen zorgen uitsprak over de opvang, maar tegelijkertijd ook over het nemen van verantwoordelijkheid voor de opvang bezorgde mij kippenvel. Het is prachtig als een fractievoorzitter zulke woorden zegt.” In de periode dat de Groninger burgemeester is, zijn er diverse uitdagingen. Zo sprak hij in zijn nieuwjaarstoespraak nog over het feit dat Franeker volgens hem goud in handen heeft. “Ik heb afgelopen week nog een professor ontvangen. Die was hier in het kader van de plannen rondom een universiteit in Leeuwarden. Ik ben er van overtuigd dat de stad Groningen zo groot is geworden vanwege de kennisinstellingen die er zijn. Op dat vlak liggen er met de komst van een universiteit naar Leeuwarden ook voor Franeker tal van mogelijkheden. De geschiedenis en wetenschap liggen er met het Planetarium en de universiteitsgebouwen voor het oprapen.” Daarnaast is Van Zuijlen in de stuurgroep die de fusie naar Waadhoeke begeleidt verantwoordelijk voor personeel en organisatie, huisvesting en ICT. Daar gaan onder andere veel uren in zitten. Overigens is de verwachting dat de besluitvorming in april klaar is, om naar Den Haag te sturen.

Les geven

Als Waadhoeke een feit is per 1 januari 2018, duurt het volgens Van Zuijlen nog zeker een half jaar voordat de fusiegemeente een eigen ‘vaste’ burgemeester heeft. Tot die periode is de verwachting dat er ook dan een waarnemer is op het gemeentehuis in Franeker. Of hij na 1 januari 2018 nog in Franeker aan de slag gaat, wil Van Zuijlen niet zeggen. “Je moet trouwens nooit vragen wat een burgemeester na zijn huidige aanstelling gaat doen. Daar geeft hij toch geen antwoord op. Eén ding is wel duidelijk. Ik zal nooit stoppen met lesgeven. Dat heb ik voordat ik burgemeester werd ook gedaan, evenals in mijn periode tussen Menterwolde en Franekeradeel in. Daarnaast heb ik toen mijn oude beroep als organisatieadviseur weer opgepakt. En ook nu geef ik af en toe gastcolleges op de hogeschool.” Wel is duidelijk dat hij altijd tijd zal schenken aan zijn hobby’s zoals geschiedenis, de natuur en bijvoorbeeld wandelen met zijn hond. “Wij wonen aan de rand van een bos. Het is heerlijk als ik thuis ben om vogels te kijken of met de hond in het bos te wandelen”, zegt Van Zuijlen, die vader is van vijf dochters. Daarvan woont er nog één thuis.