Miss Yvonne Laanstra maakt ALS kenbaar onder jongeren

FRANEKER - Yvonne Laanstra uit Franeker kijkt met trots terug op haar presentatie over de zenuwziekte ALS die zij afgelopen week gaf aan twee klassen van de bovenbouw bij de RSG Simon Vestdijk.

“Mijn presentatie is heel goed gegaan. De leerlingen vonden het interessant en leuk dat er ook beeldmateriaal in zat”, zegt Laanstra, die de presentatie gaf in het kader van de wedstrijd Miss Beauty of Friesland. Daarbij staat zij in de finale. Die is 3 april in het Fries Congres- en Evenementencentrum Drachten. Ook houdt de 23-jarige Laanstra sinds enige tijd een inzamelingsactie. Zij haalt lege flessen op in Franeker. De opbrengst daarvan gaat naar het goede doel HardALSstyle. Laanstra: “Mijn doel is om ALS meer onder de aandacht te brengen. De doelgroep jongeren is een goede keus geweest, want het sprak de leerlingen erg aan. Ze vonden onder andere de aftermovie van HardALSstyle en een interview met Henk Brandsma over zijn leven met ALS erg interessant. Sommige leerlingen van de vierde klassen Zorg en Welzijn gaven aan dat zij niet wisten wat ALS was.” Na afloop kregen de leerlingen een certificaat die ze in hun portfolio kunnen doen. “Ik ben een aantal weken bezig geweest voor de presentatiedag. Het doet mij erg goed dat ik op deze manier ALS meer kenbaar kan maken, ook onder jongeren.” De miss zegt ook dankbaar te zijn dat deze ochtend mocht plaatsvinden op de RSG Simon Vestdijk Franeker. “Bij aankomst stond de koffie en thee, stoelen en het presentatiescherm al klaar. Deze ochtend was super goed geregeld”, zegt Laanstra, die op weg naar de finale afgelopen zondag een fotoshoot met fotograaf Martin Bierman had en samen met de andere finalisten een catwalktraining kreeg van Reggie Henriquez.

Stemmen

In de finale telt ook het aantal per sms uitgebrachte stemmen mee. Stemmen kan door eventueel meerdere malen een sms te sturen naar 3010, met daarin de tekst 'Poll Friesland Yvonne'. Laanstra: "Ik sta momenteel vijfde van de achtentwintig deelneemsters. En dat is al best goed. Maar de top drie zou mooier zijn natuurlijk." De tussenstand staat hier.