Programma dodenherdenking Harlingen start op Waddenpromenade

HARLINGEN - Samen met de gemeente Harlingen houdt het Centraal Comité 1945 ook dit jaar de Dodenherdenking. Het programma vindt plaats met medewerking van Scouting Harlingen en de Stedelijke Muziekvereniging.

Op woensdag 4 mei is er vanaf 16.00 uur op de Waddenpromenade een ceremonie waar de gevallen zeelieden in de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Er is onder andere een gesproken monument en een voordracht door leden van het CC ’45. Er wordt een krans gelegd namens de gemeente en het CC ’45. Daarna is er gelegenheid tot het leggen van bloemen door familie en belangstellenden. Aan deze bijeenkomst werken mee: het Leger des Heils, de Zeekadetten, Zanggroep, de politie Waddenzee en het Nautisch Beheer Harlingen. ’s Avonds is er vanaf 19.25 de herdenking op de algemene begraafplaats. De start is op de hoek Midlumerlaan/Begraafplaatslaan. Er zijn kransleggingen bij: het Neuengamme monument, het Indië monument, het Joods monument en het Militaire Ereveld door College van B & W Harlingen, het CC’45, de werkgroep Indië-Monument en het Leger des Heils. Er is ook gelegenheid om bloemen te leggen bij de monumenten en geadopteerde graven. Na de twee minuten stilte vanaf 20.00 uur is er een toespraak door burgemeester Roel Sluiter. Vanaf 20.10 uur is er poëzie, proza, muziek en zang in de gereformeerde kerk aan de Midlumerlaan. Er is muzikale medewerking door David and the Dutchmen en Sjouke Bruining (orgel). Jan Norg vertelt over het monument Neuengamme, dat op de algemene begraafplaats. Terwijl er gedichten worden voorgelezen door Lizzy Ligthart. Zij zit in groep acht van de Sint Michaëlschool in Harlingen. en Neeltje Hiemstra.

Wijnaldum

In Wijnaldum zijn naast leden van het Centraal Comité ook de heer en mevrouw Leach aanwezig bij de herdenking. Zij komen special voor de zeven luchtmacht militairen die na een crash met hun Halifax bommenwerper nabij Wijnaldum om kwamen.