Trio Tjisse Steenstra wint in Franeker

FRANEKER - Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra hebben zondag beslag gelegd op de eerste vrije formatiewedstrijd van het nieuwe kaatsseizoen.

In de finale tegen het verrassende partuur van Hendrik Tolsma, Alle Jan Anema en Erwin Zijlstra ging op 5-4 en 6-6 de winst naar het trio Steenstra door de vijfde bovenslag van de latere koning Terpstra, die de plaats van Herman Sprik had ingenomen. Dat klinkt logisch maar het scheelde maar een haar en de bloemen waren naar de formatie van Hendrik Tolsma gegaan. Het trio Steenstra startte uitermate stroef en had grote moeite om op gang te komen. Tjisse Steenstra miste op 6- 4 het perk en de geweldige bovenslag van Erwin Zijlstra op 1-0 en 6-0 zette de opslager uit Bitgummole nog meer onder druk. Die druk werd nog groter met de kwaad geslagen bal van Sprik op 2-0 en 6-4. Twee missers van Hendrik Tolsma opende de weg naar een 3-1 stand maar op 3-1 en 6-6 kreeg Steenstra de bal ‘oan’ en trio Tolsma liep uit naar een 4-1 voorsprong en de formatie van Steenstra wankelde. Sprik, die last had van een onwillig schouder, stond zijn plek af aan Terpstra en Steenstra werd achterinse. Het zou de ommekeer in de partij zijn. Maar zonder de steun van opslager Tolsma was de achtervolging zeker niet geslaagd. Tolsma raakte om onverklaarbare redenen de kluts kwijt. Hij miste zeven keer het perk en gaf op 4-4 en 6-6 voorinse Terpstra een koekbal die hij dankbaar tot een bovenslag verwerkte. Trio Steenstra rook zijn kans en die kwam sneller dan verwacht. Maar dat had nog anders kunnen lopen, maar trio Tolsma gaf in het laatste eerst nog een 6-2 voorsprong weg. Eerst plaatste Steenstra zijn vijfde zitbal, daarna miste Tolsma voor de tiende keer en op 5-4 en 6-6 plaatste Terpstra zijn vijfde bovenslag.

Magere finale

Kwalitatief was het een magere finale met maar liefst 23 missers. Het hoogste aantal van de dag. Over de gehele dag werd 178 maal een bal buiten de lijnen gesmeten wat neerkomt op een gemiddelde van bijna 20 missers per partij. Het trio Steenstra bereikte de finale via zeges op onder anderen Jan Dirk de Groot c.s. en Johan van der Meulen c.s. Het waren zeges waar niet veel op viel af te dingen. Het trio Jan Dirk de Groot kreeg maar één spel aan de telegraaf. Bij het trio De Groot liep de opslag voor geen meter en in het perk had Hans Wassenaar een zware middag waarbij maar weinig lukte. Duidelijk was wel dat het niet meer scheef kunnen opslaan een geweldige aderlating voor dit trio is. Zowel Sprik als Terpstra tikten zeven ballen over de bovenlijn. Tegen Johan van der Meulen bijna een zelfde beeld. Tot eersten gelijk liep trio Van der Meulen nog in de pas maar daarna liep Steenstra c.s. vlot uit naar een 3-1 voorsprong. De bovenslag van Hendrik Kootstra op 3-1 en 0-6 gaf nog enige hoop op betere tijden maar de missers van Johan van der Meulen op 3-2 en 6-6 en 4-2 en 6-6 waren dodelijk. Op 5-2 en 6-4 miste Van der Meulen voor de zevende maal het perk. Het trio Hendrik Tolsma kaatste een bijzonder matige partij tegen Jelle Attema, Erik Haitsma en Laas Pieter van Straten. Een partij die tot twee spel gelijk alle kanten uit kon. Beide opslagers misten elk tien keer het perk waarbij Attema wel zeven keer een zitbal plaatste maar hij miste wel twee op zes gelijk. Op 5-4 en 6-6 lag hij echter weer met de juiste lengte overhoop. Na een staand nummer wachtte in de halve finale het sterke partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger. Na een snel bordje voor trio Van der Bos was de verre uithaal van achterinse Erwin Zijlstra op 1-0 en 6-6 de eerste waarschuwing. De tweede kwam bij 2-1 en 6-6 door niet passeren van de kaats door Iseger. Het werd wel 3 om 2 maar op 3-2 en 6-6 sloeg Alle Jan Anema een nieuwe bres in de verdediging van Van der Bos c.s. Trio Hendrik Tolsma kaatste 100 procent beter als in de eerste partij en bij Van der Bos vielen de puzzelstukjes net de verkeerde kant uit. Viermaal zes gelijk en viermaal ging het eerst naar Tolsma c.s. De laatste keer was dat op 4-3 en 6-6 met een misser van Van der Bos. Op 5-3 en 6-6 was de verrassing compleet met een retourslag van Erwin Zijlstra. Voor de formatie Van der Bos resteerde het derde geld via zeges op Jelte-Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Evert Pieter Tolsma (5-1 en 6-6) en Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden (5-2 en 6-2). (Jan Braaksma sr.)

Cijfers Franeker

Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Jacob Klaas Haitsma en Willem Heeringa – 2. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 2-5 en 4-6; 3. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Evert Pieter Tolsma – 4. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger 1-5 en 6-6; 5. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra – 6. Jan Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 5-2 en 6-4; 7. Johan van der Meulen, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra – 8. Menno van Zwieten, Pier Piersma en Sjoerd de Jong 5-1 en 6-2; 9. Jelle Attema, Erik Haitsma en Laas Pieter van Straten – 10. Hendrik Tolsma, Alle Jan Anema en Erwin Zijlstra 4-5 en 6-6; Tweede omloop: 2. Peter van Zuiden c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 2-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. – 7. Johan van der Meulen c.s. 5-2 en 6-4; 10. Hendrik Tolsma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Hendrik Tolsma c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-3 en 6-2; 5. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer. Finale: 5. Tjisse Steenstra c.s. – 10. Hendrik Tolsma c.s. 5-4 en 6-6.