Franeker Albert Lefferts verslingerd aan sterrenkunde

Franeker - De interesse voor sterrenkunde en ruimtevaart zat er bij Albert Lefferts uit Franeker al vroeg in. Zijn vader vertelde hem over sterrenbeelden en samen keken ze op de bank naar de maanlanding.

,,Als kind vond ik vooral de ruimtevaart al erg interessant. Ik had op mijn kamer een grote plaat van een raket. Daar stond allemaal uitleg bij, geweldig vond ik dat”, aldus Lefferts. Toch bleef de hobby aanvankelijk beperkt, Lefferts had een drukke baan en een gezin. ,,Na mijn scheiding en helemaal sinds mijn pensionering heb ik alle tijd en ruimte voor mijn hobby.” De hobby breidde zich uit. Bij de Lidl kocht Lefferts een kleine sterrenkijker en hij maakte reizen naar zonsverduisteringen. ,,Mijn eerste reis was naar Noord-Frankrijk in augustus 1999. Ik was op de juiste plaats op de juiste tijd, maar het weer gooide roet in het eten.” In 2001 kreeg Lefferts een herkansing, in dat jaar was de zonsverduistering in Zimbabwe te zien. ,,Dat was geweldig, een hele mooie belevenis. Het was midden op de dag, ineens was er een nevel zoals je normaal alleen ’s morgens vroeg ziet. Vlak voor de verduistering werden ineens alle vogels stil, het was angstaanjagend stil. En toen was het moment daar, we konden het hele schouwspel geweldig mooi volgen. Daar heb ik enorm van genoten”, vertelt Lefferts. In 2006 maakte hij het nog een keer mee. Ditmaal in Egypte: ,,Weer zo’n mooie reis, geweldig. Maar zonsverduisteringen heb ik nu wel gezien. Ik hoef er niet nog een keer een reis voor te maken. Heel graag zou ik een reis naar het noorden van Noorwegen maken om het Noorderlicht te zien, dat lijkt mij geweldig.”

Gemma Frisius

Lefferts is penningmeester bij Gemma Frisius. Dat is de Friese afdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). De leden van de vereniging komen zes tot zeven keer keer peer jaar bij elkaar in het Oranjehotel in Leeuwarden. Daarbij is dan lezing met telkens een ander thema. Dit jaar bestaat de vereniging zeventig jaar en is er een symposium op 26 oktober. ,,Het zal gaan over exoplaneten. Dat zijn planeten die draaien om andere sterren dan de zon. We hebben al hele gerenommeerde sprekers gehad, samen met het Planetarium hebben we een avond gehad met André Kuipers. Daarnaast is er één keer per jaar een excursie. De laatste keer was naar Dwingeloo, naar de radiotelescoop.” De vereniging kent vooral oudere leden zegt Lefferts: ,,De meesten zijn al wat ouder. Jongere mensen hebben het vaak te druk met allerhande andere activiteiten. Toch is iedereen welkom, het zou leuk zijn er ook wat jongere mensen bij te hebben. Mijn kleinkinderen vertel ik graag over mijn hobby, ze zijn nog wat jong maar vinden het leuk en delen mijn interesse. Ik heb voor hen ook een sterrenkijker gekocht. Mijn kleindochter vroeg laatst wanneer ze weer eens met me naar het Planetarium mocht, leuk toch?” Sterrenkunde, zwarte gaten en nevels in de ruimte, Lefferts krijgt er geen genoeg van en kan er nog uren over vertellen.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst en foto Suwarda Vis)