Franeker Siemie Wolberts zingt Slachtedeelnemers naar de finish

FRANEKER - Zo’n 15000 wandelaars en ruim 1500 hardlopers deden mee aan de Slachtemarathon een paar weken geleden. Minstens zoveel mensen stonden langs de kant om aan te moedigen, te verzorgen of muziek te maken voor de deelnemers.

Eén van hen was Siemie Wolberts uit Franeker. Het was haar tweede Slachtemarathon en de zangeres genoot met volle teugen. Het was een lange dag, maar één waar ze zeer voldaan op terug kijkt. ,,Ruim vier jaar geleden dacht ik ‘oh wat zou dat leuk zijn om op te treden op de route’, maar ik stond niet officieel op de lijst van deelnemende artiesten. Ik heb toen gebeld met de gebroeders Rodenhuis. Zij wonen op een boerderij niet ver van de hoge Slachtebrug of ik bij hen op mocht komen treden. Dat vonden ze prima. Het werd een geweldige dag, er kwamen geregeld mensen langs van de organisatie. Ik stond daar ‘illegaal’, maar blijkbaar vond iedereen het prima. Er heerste een vrolijke gezellige sfeer.’’ vertelt Wolberts. Het optreden van toen smaakte naar meer, maar Wolberts wilde graag op een ander plaats staan waar ze voor haar gevoel meer voor de wandelaars kon betekenen. ,,Daar net voorbij die Slachtebrug is iedereen nog fris en fit, daar hebben ze nog niet echt ondersteuning nodig. Via een kennis kwam ik uiteindelijk terecht in Reduzum, de organisatie belde me. Ze hadden een tent, maar geen live muziek, alleen cd’s. Het zou prachtig uitkomen als ik daar zou staan te zingen.” Ditmaal was Wolberts een opvallende verschijning, in een flamencojurk met Friese accenten en een grote rode bloem in het haar vertolkte ze vrolijk haar liederen tussen de wandelaars. ,,Mijn overbuurvrouw is naaister, zij moest een werkstuk maken, ze moest wat ‘oars as oars’ maken. Omdat ik wel optreed, dacht ze aan mij. Ik vertelde dat ik heel graag een jurk wilde hebben met Friese accenten. Ze zei, daar ga ik voor! Het is een prachtige jurk geworden, mijn ‘jurkje van Durkje’.” Wolberts stond vanaf veertien uur op ‘haar’ plekje tot ’s avonds 21.30 uur. Ze genoot, zag vrolijke wandelaars voorbij komen die met haar de polonaise, maar ook mensen die helemaal stuk zaten. ,,De wind was in de richting van de wandelaars, ze konden me al horen als ze aan kwamen lopen. Van waar ik stond, hoefden ze nog maar een kilometer. Na afloop kreeg ik vreselijk lieve berichtjes via de telefoon, de mail en op Facebook. Mensen die zeiden dat mijn muziek ze er doorheen had geholpen. Prachtig, daar doe je het voor, daar geniet ik van. Er waren ook mensen teleurgesteld, die kwamen later langs. Dat vind ik ook heel sneu, maar de organisatie ging opruimen en de boel afbreken, toen moest ik ook wel stoppen.” Wolberts zong vele jaren in bands, onder ander in Reflex en in Challenge, ze zong in het Harlinger huisvrouwenkoor en sinds een jaar of 8 treedt ze op met haar geluidsman, René de Boer. Ook zingt zij met Marten Hiemstra. Deze blinde jongeman is zanger en toetsenist. Hiemstra en wolberst vormen samen met het duo Blindelinks. Over twee jaar, als de Slachtemarathon weer wordt gehouden, is zij er weer bij. Ze is daarvoor alweer gevraagd door Geese en IJlke Rodenhuis. Het liefst staat zij dan weer op haar oude plekje dichtbij huis. ,,Ditmaal legaal.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)