Bernard Veerman legt Friesland vast in foto’s

Franeker - Al zo’n zeventien jaar combineert Bernard Veerman uit Wjelsryp zijn ene grote liefde, de fotografie, met zijn andere grote liefde, Friesland.

Veerman en zijn echtgenote waren de drukte van de Randstad beu. Nadat hij gestopt was met werken, gingen ze op zoek naar een plek waar ze zich beter thuis zouden voelen.

Het werd Friesland. Eerst verruilde het echtpaar Veerman Alphen aan de Rijn voor Schettens, daarna vonden ze hun ideale plekje in Wjelsryp.

,,We wilden graag aan het water wonen. In Schettens woonden we ook aan het water, maar hier kunnen we alle kanten uit varen. We wonen aan de Franekervaart, achter huis ligt onze boot, het is hier heerlijk. Dit is voor ons het ideale concept, we wonen in de rust en kunnen de drukte opzoeken als we dat willen.”

Al van jongs af aan is fotografie een grote passie van Veerman. ,,Fotograferen doe ik al vanaf mijn veertiende schat ik. Het was niet mijn beroep, ik werkte op Schiphol in de informatica, maar het was en is meer dan een hobby. Ik heb veel reportagewerk gedaan, trouwreportages, schoolfoto’s. Dat doe ik tegenwoordig niet meer, dat is al heel lang geleden.”

Veerman maakt tegenwoordig voornamelijk foto’s van oude gebouwen, kerken, huizen en daarnaast van evenementen in de omgeving. ,,Zondagmorgen stap ik vaak al vroeg in de auto. De camera mee en dan rijd ik Friesland wat door, dan is het nog rustig, niet veel mensen op straat. In Friesland staan zoveel mooie oude huizen en gebouwen, allemaal goed onderhouden. Kom daar in de Randstad maar eens om. Dat vind je daar helaas niet meer. Verder maak ik veel foto’s voor Herberg het Wapen van Friesland in Easterlittens, vooral van de evenementen daar. Kort geleden nog de Living Statues en de afgelopen weken het Iepen Frysk kampioenskip jeu de pelote.”

Het afgelopen jaar had de natuur een cadeau voor Veerman, in zijn tuin zit een groot aantal ransuilen. ,,In de Randstad had ik nog nooit een (rans)uil in het echt gezien, nu zitten ze bij ons in de tuin. Op een gegeven moment waren het er wel tien.” Veerman maakte prachtige foto’s van de uilen op een paar meter afstand van zijn woning.

Af en toe verlaat het echtpaar Veerman Friesland om een mooie reis te maken. Veerman laat foto’s zien van reizen naar Canada en Frankrijk, alles prachtig haarscherp vastgelegd. ,,Je gaat anders naar dingen kijken, het fotograferen heeft me gevormd. Ik heb steeds meer oog voor detail gekregen”.

De foto’s zijn voor iedereen te bekijken, wie mee wil genieten kan op internet veel van het werk van Veerman vinden. Bijvoorbeeld op Facebook, wie kijkt bij Bernard Veerman vindt het album ‘Friesland in Beeld’’ met een breed scala aan foto’s.

,,Er wordt mij wel eens gezegd dat mensen door mijn foto’s zien hoe mooi Friesland is. De bouwstijl in deze omgeving van Friesland is prachtig en inspireert me steeds weer.”

Een andere site waar prachtige foto’s te vinden zijn, is Panoramio, even zoeken op Bernard Veerman, daar zijn foto’s van Friesland maar ook van de buitenlandse reizen te vinden. ,,Enkele foto’s van mij zijn in de prijzen gevallen. Wat dat oplevert? Niets, ja eeuwige roem”, lacht Veerman, die nog lang niet uitgekeken is op alles wat Friesland te bieden heeft.

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223.

Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen.

(Tekst Suwarda Vis)