Douwe Reitsma: 'Dacht moet het maar doen'

FRANEKER - De Franeker Courant liet een aantal weken geleden dat wie de 1500ste liker van onze Facebookpagina zou worden een interview tegemoet mocht zien. Het werd de 29-jarige Douwe Reitsma uit Wommels.

De vragen waarom hij op ‘like-knop’ drukte en wat hij in het dagelijks leven doet leverde een verrassend leuk verhaal op. Zo blijkt hij niet alleen te tafeltennissen bij FTTC uit Franeker, maar is hij er ook secretaris. Terwijl zijn schoonvader één van de weinige is in Nederland die in bijvoorbeeld Amerika een veelgevraagde gastspreker is op het gebied van natuur- en scheikunde. ,,Een vriend van mij had een artikel over FTTC op de Facebookpagina van de Franeker Courant geliked. Ik dacht dat doe ik ook. Daarop werd ik meteen uitgenodigd om de pagina leuk te vinden. Dat heb ik gedaan. Het mooie is dat er steeds genoeg nieuwe berichten opstaan. Het leuke is dat zolang de Franeker Courant nog niet op de mat ligt, je al wel snel kunt kijken wat er speelt in de regio. Daardoor ben je alvast op de hoogte.” Wel gaf Reitsma de Franeker Courant nog een tip mee. ,,Ik zou korte vlogs plaatsen van bijvoorbeeld een minuutje. Daar kun je mensen uit de regio zelf om vragen. Ik denk dat zij dat wel willen. Want bewegend beeld doet het bij iedereen goed.” Dus bij deze het verzoek om bewegende beelden op te sturen. Dat kan via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via messenger op onze Facebookpagina. Het interview met Reitsma vond plaats bij De Driesprong in Franeker. Dat is het tafeltenniscentrum van FTTC aan de Salverderweg in Franeker. Daar speelt hij sinds zijn 22ste jaar. Zes jaar eerder begon hij TTV YOS in Ysbrechtum. ,,Het niveau bij FTTC is echter hoger. Ook heb je hier meer structurele trainingen en sterkere sparringpartners”, zegt Reitsma, die één seizoen in het eerste meespeelde. ,,Dat niveau bleek echter een paar niveaus te hoog. Het seizoen daarop speelde ik in het tweede en nu in het derde team.” Het leuke aan tafeltennis is volgens Reitsma dat je er zo goed in kunt worden, als je er zelf voor over hebt. ,,Tot op hoge leeftijd kun je deze sport spelen, als je voetenwerk, techniek en tactiek goed is. Daarnaast is het leuke aan FTTC de sociale factor, waarbij de leden bestaan uit een mix van jong tot oud. Ook komen regelmatig oud-leden langs.”

Nieuw bestuur

Samen met voorzitter Rienk Groothoff en de beide bestuursleden Richard Heerses en Douwe van der Wal vormt Reitsma ondertussen sinds twee jaar het bestuur van de tafeltennisclub. Daarbij wordt onder andere ingezet op jeugd. Daarvoor is ex-international Anne Vlieg aangetrokken, die de trainingen verzorgt. ,,Wij als jongeren hopen daarmee FTTC Een impuls te geven”, zegt Reitsma, die overigens in mei nog een goed persoonlijk resultaat haalde. Hij werd toen tweede op het Sije de Graaf-standaardbattoernooi. In de finale verloor hij toen met 4-2 van Erwin Wijnsma van TTV Dokkum na een 2-0 voorsprong. Ook privé zit Reitsma overigens niet stil. De medewerker van Oostwoud uit Franeker staat aan de vooravond van een geregistreerd partnerschap met zijn vriendin. Samen zij aan het kijken voor de bouw van een eigen huis in Wommels. Daar wonen ook zijn ouders. ,,Zij hebben een boerderij met 220 koeien en vier melkrobots. Daar help ik nog wel eens mee”, zegt Reitsma, die voor dit seizoen met zijn team hoopt op een plek in de middenmoot in de eerste klasse van Friesland. ,,Daarin moeten wij kunnen meedraaien en het titelkandidaten lastig kunnen maken.” Zie ook de website van FTTC.

Acties

Via de Facebookpagina van de Franeker Courant zijn er regelmatig acties. Zo won Dorina Rodenhuis uit Ried onlangs nog een taart. Ook de komende tijd zijn er weer tal van acties. Wilt u ook in aanmerking komen voor prijzen, foto’s of bijvoorbeeld een interview of om de hoogte te blijven van nieuws uit de regio? Like ons dan via onze Facebookpagina. (Tekst Jitze Hooghiemstra)