Tweede leven voor nagenoeg uitgestorven Berlikumer ui

BERLTSUM - De nagenoeg uitgestorven Berlikumer ui is nieuw leven ingeblazen door de 72-jarige Kornelis Runia uit Berltsum.

Runia begon drie jaar geleden aan het project. Ondertussen heeft hij ruim vijf kilo zaad van de uiensoort en ook al uien zelf. Die zijn vanaf deze maand te koop op diverse locaties in de regio. ,,Ik kom zelf uit Berltsum. Het sprak mij wel aan om deze uiensoort terug te kweken”, zegt Runia, die zijn werkende leven in de wereld van de kwekerijen werkte. De Berltsumer is aangesloten bij het Werkverband Friese Rassen (WFR). Die streeft naar behoud en toepassing van Friese (landbouw) rassen. Eerder al blies Runia een oude Friese roggesoort nieuw leven in. Ook is hij bezig met de herintroductie van Berlikumer wortels. Daar heeft hij ondertussen al zaad van.

Antioxidanten

Het bijzondere aan de door Runia opnieuw geïntroduceerde Berltsumer ui is dat hij antioxidanten bevat. Die kunnen op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Op de achtergrond is Runia geholpen door de Universiteit van Wageningen. Daar is het WFR bij aangesloten. ,,Zij gaan nog onderzoek doen naar waar de ui uit is opgebouwd en of dat toepasbaar is voor andere producten”, zegt Runia. De ui is bruinachtig, pittig, scherp en kan een rode kleur hebben. ,,Hij valt niet onder de rode uiensoort”, zegt Runia. „Wel ga je er bij het snijden meer van huilen, omdat hij pittiger is.” (Tekst Jitze Hooghiemstra)