Harlingen geeft cultuur impuls met Fries Blauw

HARLINGEN - De werkgroep Harlinger Aardewerk wil de cultuurhistorische traditie in Harlingen onder de naam Fries Blauw opnieuw voor het voetlicht brengen. Om die reden is de maand november omgedoopt tot ‘maand van het Fries aardewerk’.

Samen met de VVV, het Hannemahuis en de Harlinger Aardewerkfabriek worden verschillende activiteiten gehouden en zijn routes en arrangementen samengesteld. et initiatief vloeit voort uit de landelijke cultuurcampagne van Merk Fryslân, waarbij op tientallen bijeenkomsten Friesland in de schijnwerpers is geplaatst. De naam Fries Blauw is een verwijzing naar het internationaal bekende Delfts blauw, dat het zelfde maakproces heeft als het Harlinger aarderwerk. Met Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en de ontwikkelingen rond de Afsluitdijk en het internationale toerisme zegt de initiatiefgroep kansen te zien met het aanbod van Fries Blauw. Na november zijn een aantal routes en activiteiten ook het hele jaar beschikbaar. “Waar Harlingen economisch steeds meer afhankelijk wordt van het toerisme is Fries Blauw een kans voor een doelgroep met een interessant bestedingsniveau. Het initiatief is mede gefinancierd door de gemeente Harlingen”, aldus de werkgroep Harlinger Aardewerk.

Activiteiten

- Nieuwe expositie Hannemahuis 'Topstukken Fries Blauw; - Tegels en tapas: in Harlinger restaurants staat een culinaire verrassing op het menu. Gasten mogen na hun consumptie de tegel meenemen, als onderdeel van een tableau van negen tegels. - Cultuurhistorische route binnenstad Harlingen: in etalages is er aandacht voor de historie van het aardewerk en de betekenis van het erfgoed nu en in de toekomst; - De hele maand november is de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek open voor bezoekers; - Themawandelingen met stadsgidsen; - Natuurtocht Hegewiersterfjild op 12 en 26 november met Natuurmonumenten in samenwerking met de VVV, in de voormalige kleiafgraving tussen Kimswerd en Harlingen. Een boswachter en tegelbakker lopen mee; - Tegels thuis kijken bij diverse Harlingers thuis. De route is te krijgen bij de VVV. Meer informatie via Ben van der Ham (VVV Harlingen): 06-52610454.