Contract bij SC Cambuur voor rappende trainer Niek Tiemersma

FRANEKER - De rappende trainer Niek Tiemersma gaat aan de slag bij de voetbalschool van SC Cambuur. De Leeuwarders hadden hem al langer op het oog. Door de rap kwam dit in een stroomversnelling.

Of het een leuk idee was om een rap te maken om zijn spelers te motiveren, vroeg Niek Tiemersma aan zijn moeder Gerrie. Ze vond het een superidee. Alleen jammer dat ze er niet bij kon zijn als hij de rap voor zijn jongens zou doen. ,,Ik vraag wel even of iemand er even een filmpje van maakt”, antwoordde Tiemersma. Dat filmpje kwam er en een dag later waren de jeugdtrainer en zijn voetballers bekende Nederlanders. Ondertussen zijn we twee weken verder, zijn Tiemersma en zijn jongens in allerlei televisieprogramma’s te zien geweest, is het filmpje al meer dan twee miljoen keer bekeken, hebben ze een uitnodiging van de KNVB ontvangen voor het bijwonen van een wedstrijd van het Nederlands elftal, mocht hij rappen voor 3FM en tekende Tiemersma een contract bij SC Cambuur. Tiemersma, 22 en derdejaars student media- en entertainmentmanagement aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden, laat het allemaal over zich heen komen. ,,Ik heb een aantal jaren gerapt, het is voor mij daarom niet vreemd om voor de camera te staan. Bovendien wil ik graag presentator worden, dat lijkt mij super. Op mijn school vinden ze het cool wat er allemaal gebeurt en is het geen probleem om vrij te krijgen voor interviews.” Tiemersma voetbalde zelf in het tweede zondagselftal van SC Franeker. Door een enkel-, knie- en achillespeesblessures kwam hij nauwelijks aan spelen toe. ,,Vijf jaar geleden werd mij gevraagd of ik de E’s wilde trainen. Daar ben ik mee begonnen, dat vond ik leuk, maar het liefst wilde ik de F-jes trainen. Je kunt ze dan alles nog leren, niet alleen voetballen, maar vooral ook samenwerken. Ik wil ze ook vooral bijbrengen wat wel en wat niet kan. Om dat over te brengen hoef je geen goede voetballer te zijn. Ik ga graag met jonge kinderen om, heb ieder jaar een hele hechte band met mijn team. Ik ga niet met ze mee, ik blijf bij de jongsten. Ieder jaar is het afscheid best lastig.” Volgend jaar moet Tiemersma voor zijn studie een stageplaats zoeken, ook dan gaat zijn voorkeur uit naar een programma voor de jeugd. ,,Het liefst zou ik bij het Jeugdjournaal, Zapsport of bij Klokhuis stage willen lopen. Mijn doelgroep is wel media en kinderen.” Onlangs was Tiemersma als ‘nieuwsgierige Niek’ te zien op TV Franeker in een programma over de intocht van Sinterklaas. Als geboren en getogen Franeker, woonachtig in de binnenstad, is hij nauw betrokken bij zijn stad. Sinds vier jaar is hij bestuurslid van de organisatie van de Agrarische Dagen en deed hij de presentatie bij de zeepkistenrace. Volgend jaar wordt hij de nieuwe razende reporter, als opvolger van Roelof Lousma. Die stopt vanwege zijn werk. Dit jaar ook al was Tiemersma aanwezig als verslaggever bij de intocht.

Droom waarheid

Als rapper droomde Tiemersma er van bij 3FM op de radio te komen. Twee dagen nadat het filmpje op internet was geplaatst, werd zijn droom werkelijkheid. ,,Dat vond ik voor mijzelf wel het vetst. 3FM, daar wilde ik als rapper zo graag naar toe en nu mocht ik het nieuwe 3FM aftrappen met een rap.” Als klap op de vuurpijl kwam het telefoontje van SC Cambuur. Ze wilden de jonge Franeker graag inlijven als trainer bij de voetbalschool. ,,Ze hadden mijn naam al op een lijstje staan. Door de rap kwam alles in een stroomversnelling. Dat had ik helemaal niet verwacht. Ik heb geen trainerspapieren, doe geen sportopleiding, het is voor mij puur hobby. Ik wilde graag trainer worden bij Cambuur, maar alleen als ik het kon combineren met de trainingen bij Franeker. Dat kon gelukkig, want ik wil mijn jongens natuurlijk niet opgeven.’’ De jongens onder 9 jaar van SC Franeker zijn en blijven zijn alles: ,,Voor hen vind ik het nog het allerleukste, dat het filmpje zo’n succes is. Zij zijn de koningen van het schoolplein.” (Tekst Suwarda Vis)