Oudheidkundige Vereniging Barradeel houdt lezing over Rients Westra

SEXBIERUM - De Oudheidkundige Vereniging Barradeel houdt vrijdag 17 februari een lezing over de op 1 december 1895 in Sexbierum geboren Rienst Westra. Hij overleed op 30 november 1944 in het concentratiekamp Engerhafe bij Aurich in Ost-Friesland.

Engerhafe was een buitencommando van het concentratiekamp Neuengamme. Van 1942 tot 1944 was het een dwangarbeiderskamp van de OrganisationTodt en bestond van 21 oktober tot 22 december 1944.

In de twee maanden dat Engerhafe een buitenkamp van Neuengamme was, stierven er 68 Polen, 47 Nederlanders, 21 Letten, 17 Fransen, negen Russen, acht Litouwers, vijf Duitsers, vier Esten, drie Belgen, drie Italianen, een Spanjaard, een Tsjech en een Deen. Bij die doden waren twee Friezen: Pieter van der Weij uit Huizum en Rients Westra uit Sexbierum.

Westra liet, toen de SS hem een dag voor zijn 49ste verjaardag om het leven bracht, een vrouw achter.

Westra had in Sexbierum voor zijn arrestatie in 1943 een goedlopende zaaizaad- en pootgoedhandel. Die is na zijn dood voortgezet door zijn echtgenote J. Bruinsma en door J. Kuurstra.

De lezing wordt gegeven door door Jantsje Post en Tom Kuurstra en gaat over het leven van Rients Westra in Sexbierum, zijn arrestatie en gevangenschap en de Fa. R. Westra Zaaizaad en Pootgoedhandel na de oorlog. De lezing begint om 20.00 uur en is dorpshuis It Waed in Sexbierum.