Franeker aan vooravond eerste editie schoolvolleybaltoernooi Dosko/Acta

FRANEKER - Doskoa/Acta bestaat tien jaar en heeft rondom het jubileum het plan opgevat een schoolvolleybaltoernooi te houden op 27 maart in de Trije. Het toernooi begint om 16.00 uur en is de eerste editie er van in Franeker.

,,Schoolvoetbal kennen we al jaren, schoolkaatsen ook. Maar schoolvolleybal was er nog niet. Via de volleybalbond NeVoBo kwamen we in aanraking met School Moves Volley. Dat is een speciaal programma voor volleybal op basisscholen. We zijn daar vervolgens in gedoken”, zegt Roelof van Marrum van jeugdzaken van Dosko/Acta. Voor deze eerste editie heeft Dosko/Acta alleen scholen uitgenodigd uit Franeker zelf. Alle scholen hebben bericht gehad. Mochten er kinderen zijn die graag mee willen doen maar geen team hebben, dan is dat ook mogelijk. Zij kunnen zichzelf opgeven via de contactknop de website van Dosko/Acta. De volleybalclub stelt dan een team samen. ,,Of ze komen meedoen met de inlooptraingen. Die zijn op 13 en 20 maart vanaf 15.30 uur”, zegt Van Marrum. Het is de bedoeling dat er een toernooi wordt gehouden in drie categorieën: voor de groepen vier en vijf, groep zes en de groepen zeven en acht. De kinderen hoeven volgens Van Marrum niet bekend te zijn met volleybal. ,Als ze maar enthousiast zijn. Het is juist ook bedoeld voor kinderen die niet op volleybal zitten. Ze leren stapsgewijs volleyballen volgens het Cool Moves programma van de NeVoBo. De winnaars van het toernooi in Franeker mogen naar het noordelijk kampioenschap in Assen op 13 mei.” De jongste jeugd zal vooral de bal overgooien. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ‘echte’ volleybalhandelingen erbij komen. ,,Het is daarom juist voor jeugd die kennis wil maken met de sport, leuk om mee te doen. Voorafgaand aan het toernooi hebben we de twee maandagen ervoor inlooptrainingen. Die worden gegeven voor Femke en Nynke Roelofsen, samen met een aantal hulptrainsters. Dan kunnen de kinderen alvast kennis maken met de sport.”

Fusie

Tien jaar geleden gingen de Franeker volleybalverenigingen Dosko en Acta samen verder onder de naam Dosko/Acta. De fusie leverde een mooie gezonde vereniging op. Nu, tien jaar later, heeft de club bijna honderd jeugdleden en zijn er twee heren- en twee damesteams. Daarnaast is er nog een groeiende groep recreatievolleyballers. Dosko/Acta heeft bovendien een sterk groeiende jeugdafdeling met zeven juniorenteams en een aantal miniteams voor kinderen van basisschoolleeftijd. ,,Het gaat prima”, zeggen Van Marrum en Sybout Zeinstra, ,,Enkele teams draaien mee bovenin en maken nog kans op het kampioenschap. Er heerst een fijne sfeer binnen de vereniging. Meisjes uit de oudste juniorenteams helpen trainen te geven bij de jongsten. Veel ouders helpen mee, bijvoorbeeld om de jongste jeugd te coachen. Ook leiden we de jeugd op tot scheidsrechter. Zij kunnen op de site van de NeVoBo online een certificaat halen om te mogen fluiten.” Het mes snijdt volgens het duo aan twee kanten. ,,Wij krijgen zo meer scheidsrechters en de jongsten krijgen zelf meer begrip voor beslissingen van scheidsrechters. Ze zien in dat het niet altijd gemakkelijk is. We vinden het belangrijk dat er sportief met elkaar omgegaan wordt, dat de sfeer binnen de teams maar ook naar de tegenstander en de scheidsrechter toe respectvol is.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)