Stembureau zwaait dames uit

Franeker - Nog een verkiezing en dan zit het vrijwilligerswerk in het stembureau er op voor Jens Groot en Joke van der Horst.

Ruim vijfendertig jaar zaten zij bij talloze verkiezingen achter de tafel van het stembureau in het gemeentehuis. De Tweede Kamerverkiezing worden morgen voor Groot (72) en Van der Horst (71) hun laatste ‘kunstje’. Zij doen dat voor de gelegenheid in Het Trefpunt in Franeker, omdat het gemeentehuis van Franekeradeel wordt verbouwd vanwege Waadhoeke. De ambtenaren van de fusiegemeenten werken straks allemaal vanuit Franeker en dus gaat het gemeentehuis op de schop. Omdat het hun laatste keer is, zitten zij samen met Tineke Moed (67) achter de tafel. Zij is sinds ongeveer tien jaar betrokken bij hetzelfde stembureau en zat talloze malen met Groot en Van der Horst achter de tafel. De laatste paar keren was zij echter op andere tijden aanwezig. Moed weet nog niet of het ook haar laatste keer wordt. ,,Als volgend jaar de uitnodiging weer komt, kijk ik dan of ik doorga. Wat trouwens wel fijn is, is dat het op het stembureau waar wij zitten altijd druk is en mooi door loopt. Ik kan mij voorstellen dat wanneer je in een klein dorp zit en er elk half uur iemand komt, de dag lang duurt.”

Lichamelijk te zwaar

Groot, voorzitter van het stembureau, gaf aan te willen stoppen omdat het lichamelijk te zwaar wordt. ,,Je begint om 14.00 uur ’s middags en bent nooit voor twaalf uur ’s nacht thuis. Soms zit je op je knieën op de grond om de stemmen te tellen. Geestelijk lukt het nog wel.” Omdat Groot aangaf te stoppen, besloot ook Van der Horst er mee op te houden. De beide dames begonnen destijds nadat Van der Horst begin jaren zeventig vlak na haar verhuizing naar Franeker een artikel had gelezen in de Leeuwarder Courant. Daarin repte een vrouw over het feit dat er bijna overal grijze mannen in een stembureau bij haar in de buurt zaten. In het artikel riep diezelfde vrouw op om meer vrouwen achter de tafels te krijgen. Van der Horst: ,,Ik heb toen een balletje opgegooid in het vrouwenhuis in De Skûle Welzijn. Dat was een feministische activiteit waarbij mannen niet welkom waren. Ik ontmoette er Jens. Beiden bleken we lid te zijn van de PvdA. We waren echte rode vrouwen. We hebben ons toen aangemeld. Nu na meer dan vijfendertig jaar is het mooi geweest. Wel hopen wij dat er vrouwen dit vrijwilligerswerk blijven doen.” Op de dag van de verkiezingen zelf is Groot altijd voorzitter geweest. De voormalige wethouder van Franekeradeel uit de jaren negentig ontvangt de stempas, controleert de ID-kaart en geeft onder andere het kiesnummer aan de persoon naast haar. ,,Echt spannend is het allemaal niet. Er gebeuren eigenlijk ook nooit gekke dingen. Heel soms wordt iemand boos. Dan moet je rustig blijven. Maar ja, regels zijn regels. Het mooie is vooral de betrokkenheid bij de politiek en het feit dat je veel personen ziet op zo’n dag. Dat ga ik missen. Daarnaast realiseer je jezelf dat het weer iets dat je niet meer kunt doen in je leven. Dat vind ik spijtig.”

Cirkel rond

Hoewel er in de loop der tijd veel zaken zijn verandert, zoals dat je niet meer met meer personen in een stemhokje mag of met een stapel stembiljetten van anderen onder je arm richting het stembureau kunt, is een ding weer als vanouds. Van der Horst: ,,Toen wij begonnen werd er gestemd met potlood. Nu de stemcomputers te fraudegevoelig blijken, wordt er weer ouderwets gestemd. Wat dat betreft is de cirkel rond.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Jitze Hooghiemstra)