Arnold van der Schoot en Hiltje Geertsma: ‘Gemeente Franekeradeel luistert niet naar burgers’

Franeker - De Franeker binnenstad gaat Arnold van der Schoot en Hiltje Geertsma aan het hart. In hun ogen is er de laatste jaren veel misgegaan in Franeker en is de plaats waar de gemeente de fontein wil plaatsen de bekende druppel.

Van der Schoot is geboren en getogen in Franeker. Geertsma woont er al ruim dertig jaar. ,,Het is tijd dat de gemeente naar de burgers gaat luisteren. We voelen ons eigenlijk niet serieus genomen”, zegt Van der Schoot. Samen startten ze een petitie tegen de plaats waar de fontein moet komen: pal naast de Martinikerk in een in hun ogen ‘kitscherig miniparkje’, half op de Breedeplaats. Ze kregen veel bijval en konden vorige week ruim 350 handtekeningen overhandigen aan de gemeenteraad. ,,De fontein hoeft er om ons helemaal niet te komen. Het is geldverslindend en voegt niets toe. Het is een groot fragiel ontwerp en doet nog het meest denken aan een etagère, waar bij ons thuis de koekjes op liggen. Ik ben aan het meten gegaan, de plannen van de gemeente kunnen gewoon niet, dit gaat zo fout. Het ding past daar gewoon niet, er is daar geen ruimte voor. Na plaatsing van de fontein wordt de doorgang tussen de Martinikerk en hotel De Doelen wel erg smal. De hulpdiensten zullen er moeite mee krijgen. Bovendien kan de stad helemaal niet een stuk Breedeplaats missen. Er wordt daar veel georganiseerd, zoals het Rock ’n Roll Festival, de PC, Agrarische Dagen en allerlei andere festiviteiten.” Van der Schoot stelde daarom een alternatieve plaats voor. ,,Als die fontein er dan toch moet komen, plaats hem dan bij de nieuwe Oosterpoortsbrug. Dat is een belangrijke verbindingsader voor verkeer over het water en over de weg. De fontein kan aan de kant van de Turfkade komen, ik heb dat uitgemeten. Dat past en daar staat hij niemand in de weg.”

Twijfels

Van der Schoot en Geertsma hopen dat er naar ze geluisterd wordt, maar hebben hun twijfels. ,,De gemeente denkt daar duidelijk anders over. Als het maar van ver komt, is het blijkbaar goed. Kijk naar de groenstrook die is aangebracht op de Voorstraat en naar de torens op It Sjûkelân.” Geertsma: ,,Wij zijn camperaars en zijn altijd op zoek naar leuke plaatsen om te overnachten. Harlingen heeft camperplaatsen bij de sluis, daar staat het altijd vol. Er is reuring en je loopt er zo de stad in. We hebben aangekaart dat een soortgelijke mogelijkheid er in Franeker niet is. Op het terrein bij de Welkoop of aan de Jan Stapertlaan zouden zulke plaatsen goed te realiseren zijn. Daar sta je mooi aan het water en ben je in een paar minuten in de stad. Ik heb het plan doorgegeven aan de gemeente en er werd enthousiast op gereageerd, er zou een werkgroep komen. Vervolgens heb ik er nooit meer iets van gehoord.” ,,De tent op de Breedeplaats is een ander voorbeeld. Hier kom je voorlopig niet van af zo’n ding heeft een levensduur van veertig jaar. En neem het beeld van Eisinga wat op een rare hoogte op een lelijke glazen achtergrond tegen de brugleuning tegenover het Planetarium is neergezet. Volkomen respectloos. Net als het beeld van de kaatsers van Guus Helligers. Dat stond op de Breedeplaats. De gemeente heeft het verplaatst naar een minirotonde. De sokkel stelt een telegraaf voor, maar dat is door het struikgewas na genoeg onzichtbaar”, zegt Van der Schoot. ,,Er is al zoveel mis gegaan in Franeker, het is te hopen dat de gemeente tijdig inziet dat die fontein naast de kerk echt niet kan. Dat er voor één keer naar de burgers geluisterd wordt.” (Tekst Suwarda Vis)