FOTO’S | Vrijwilligers geven groen rondom ijsbaan Sexbierum flinke snoeibeurt

Sexbierum - De zon schijnt, maar de temperaturen zijn laag. Door de koude harde wind is de gevoelstemperatuur nog lager.

Toch is er een flinke groep mannen aanwezig op de ijsbaan van Sexbierum. Niet om te schaatsen, maar om de boomwal die om de baan staat te snoeien. Gewapend met kettingzagen gaan de mannen het groen te lijf. De grote blokken worden opgestapeld, het minder grote groen komt via de versnipperaar weer terug op de wal. ,,Het is al twee jaar geleden dat we groot onderhoud gepleegd hebben. Er groeien nu allemaal nieuwe uitlopers. Die moeten er weg, als er weer eens ijs komt, staat ons dat in de weg. Ligt er sneeuw op het ijs, dan moeten we dat zo de wal op kunnen schuiven.” Frustrerend vinden de mannen het niet dat ze werken aan een ijsbaan waar ook de afgelopen winter niet op geschaatst kon worden. ,,Het hoort erbij. We hebben hier een prachtige baan met een aantal jeu de boules-banen erbij, midden in het dorp. Het heeft zijn onderhoud nodig. We vinden het alleen nog altijd jammer dat de kaatsvereniging hier niet op het complex kaatst. Dat had prachtig gekund en dan had je alles mooi midden in het dorp gehad. Eén keer in de twee jaar kaatsen we hier de snertpartij. Dat is altijd geweldig, veel deelname en erg gezellig. Nu liggen de kaatsvelden aan de rand van het dorp, daar loop je niet langs dus dan ga je ook minder snel even een kijkje nemen.”

Jeu de boules

Dat de ijsbaan er sinds een paar jaar jeu de boules-banen bij heeft, is volgens de aanwezigen een goede zaak: ,,Dat is de redding van de ijsbaan geweest. Het jeu de boulen leeft hier enorm. Er staan iedere week wel een man of veertig tot vijftig op de baan. Ook onder de jeugd is het erg populair.” Sexbierum beschikt over een prachtig complex. De ijsbaan is een grote vierhonderd meter baan, vooraan is de kantine met een terras ervoor waar je prachtig uitzicht hebt op de baan. Vlak voor de kantine liggen de jeu de boules-banen in de luwte. ,,Hier voor de kantine kun je al snel buiten zitten. Als het zonnetje erbij is, is het hier al snel te warm. Daarom hebben we naast de kantine ook een terras. Dat is wat meer in de schaduw.”

Vrijwilligers

De koffie voor de harde werkers is klaar, de kettingzagen en de versnipperaar doen er even het zwijgen toe. ,,We hebben hier een grote groep vrijwilligers. Toen we een oproepje deden voor het snoeien, hadden we zomaar genoeg mensen. We moesten zelfs wat mensen afzeggen. Je moet elkaar ook niet voor de voeten lopen.” Het is te hopen dat er komend jaar weer geschaatst kan worden in Sexbierum. Aan de leden van ijsclub Meiinoar Ien zal het niet liggen. Zij zorgen er op deze koude zaterdag voor dat de baan weer in prima conditie komt. (Tekst en foto’s Suwarda Vis)