FOTO’S | Titel Europese Stad van de Reformatie overgedragen aan Franeker

FRANEKER - Burgemeester Van Zuijlen heeft donderdag namens de gemeente Franekeradeel de titel Europese Stad van de Reformatie in ontvangst genomen.

Franeker is sinds begin april officieel Europese Stad van de Reformatie. Dat is een Europese erkenning. De titel is toegekend door de Community of Protestant Churches in Europe, dat in Wenen zit. Franeker is naast Gennep en Woerden de derde Nederlandse stad die de titel mag voeren. In totaal hebben zesennegentig steden verspreid over zeventien landen de titel gekregen.

De aanvraag van de titel is tot stand gekomen door een samenwerking van kerken en de gemeente Franekeradeel. De titel is een titel voor de hele stad blijvend geldig. De geschiedenis van Franeker was belangrijk voor het verkrijgen van de titel, maar ook de huidige ambitie om weer een universiteitsstad te worden.

De titel moet er volgens de aanvragers ook aan bijdragen dat er meer toeristen naar Franeker komen en aantrekkelijker wordt om er te komen wonen.

Na het officiële gedeelte hield dr. Jacob van Sluis een lezing met als titel ‘Franeker als reformatiestad: het belang van de oude universiteit’. Van Sluis is geboren en getogen in Franeker, werkzaam bij Tresoar en heeft al veel geschreven over de Franeker Academie.

De werkgroep Franeker Reformatiestad bestaande uit Lieuwe Bergstra, Johan Oudendag, Flora Visser en Roger Wind, heeft een uiteenlopend programma voor komende zomer samengesteld. Daarbij zijn er activiteiten zoals: orgelconcerten, tentoonstellingen, een minisymposium, een wandeling en hapjes in verschillende eetgelegenheden.

(Foto’s Joachim de Ruijter)