28-jarige Franeker als hoofdverdachte afpersen en beroven homo's drie jaar gevangenis in

Franeker - Een 28-jarige man uit Franeker heeft als hoofdverdachte een celstraf van drie jaar plus een jaar voorwaardelijk gekregen vanwege het afpersen van homo’s uit Leeuwarden en omgeving.

Met behulp van datingapps beroofde hij de in de val gelokte homo’s en perste hij hen af samen met zijn 26-jarige vriendin en twee mannen van 38 en 45 uit Leeuwarden. De 26-jarige vriendin hoorde een straf eisen van drie jaar., maar verdwijnt twaalf maanden achter de tralies, met daarbovenop zes maanden voorwaardelijk. De 38-jarige man kreeg een celstraf van drie jaar. Tegen hem was vijf jaar geëist. Hij gebruikte het meeste geweld en moest zich tegenover de homo’s voordoen als privédetective. Houdt hij zich tijdens zijn proeftijd niet aan de bijzondere voorwaarden, dan komt er nog een jaar bij.

Verstandelijke beperking en persoonlijkheidsstoornis

De straf van de 38-jarige man viel lager uit vanwege zijn verstandelijke beperking en persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Deskundigen schatten de kans hoog in dat hij opnieuw op soortgelijke manier de fout ingaat. Terwijl de 45-jarige Leeuwarder conform de eis een jaar de gevangenis in moet. Hij was in één geval aanwezig. Dat was bij een slachtoffer in Stiens. Ook legde de rechtbank de mannen een drugsverbod op.