Burgemeester Tom van Mourik vertrekt van Menameradiel naar gemeente Smallingerland

MENAAM/DRACHTEN - Tom van Mourik is vrijdag door Commissaris van de Koning Brok beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Smallingerland.

De benoeming gaat in op zaterdag 15 juli. Tot die datum is de 60-jarige Van Mourik (VVD) waarnemend burgemeester van de gemeente Menameradiel. De benoeming geldt voor een periode van minimaal anderhalf jaar.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar start de procedure voor de Kroonbenoemde burgemeester. Brok zegt nu snel in overleg te gaan met de raad van Menameradiel om daar tot een nieuwe waarnemer te komen, totdat Waadhoeke per 1 januari 2018 een feit is.

De commissaris heeft zich bij zijn zoektocht laten leiden door een profiel dat opgesteld is door de gemeenteraad van Smallingerland. Hij heeft een tweetal keren mogen overleggen met een delegatie uit de gemeenteraad en vervolgens één passende kandidaat voorgedragen. De raadsdelegatie heeft hier positief op gereageerd.

De in Leeuwarden woonachtige Van Mourik was in afwachting van de fusie sinds 2012 waarnemend burgemeester van Menameradiel. De post in Smallingerland kwam per 15 juli vrij nadat burgemeester Tjeerd van Bekkum aangaf vanaf die datum aan de slag te gaan als directeur van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. Van Bekkum was vijf jaar burgemeester van Smallingerland. De koning heeft hem eervol ontslag verleend.

Van Mourik was eerder onder meer wethouder in de gemeenten Vlieland en Leeuwarden. Ook was hij vijf jaar fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten.