Marieke van der Wal houdt Gambia-dag in Dronryp

Dronryp - Marieke van der Wal heeft zaterdag een Gambia-dag gehouden in Dronryp.

Van der Wal is ondertussen diverse keren in Gambia geweest met de bedoeling om wat tastbaars voor vooral de kinderen te doen. Hieronder een door de organisatie zelf ingestuurd verslag van de Gambia-dag. De dag was bedoeld om wat aan belangstellende mensen in Dronrijp en wijde omgeving te tonen over de manier van leven in Gambia, had ze vele facetten daarvan bij haar in de tuin ten toon gespreid. De boodschappen werden in de Afroshop in Leeuwarden gedaan. Verder werd het eten in originele kookpotten op houtvuur klaargemaakt met hulp van een afrikaanse vriendin. De aanwezigen konden daarna aanschuiven om gezamenlijk vanuit 1 schaal met de handen het voedsel tot zich te nemen. Na het maal , maar ook tussendoor werd gedanst op gitaarmuziek van Basil Maneka, begeleid door originele Jambee-trommels. Ook de decors in Marieke’s tuin waren in Gambiaanse stijl en kleurig. Regelmatig organiseert Marieke bij haar thuis een huiskamerrestaurant in Afrikaanse stijl. De opbrengst hiervan gaat naar de goede doelen in Gambia. Zij heeft al een aantal doelen bereikt , onder meer door het laten bouwen van voorzieningen voor onderwijs en in een gezondheidscentrum.

Goederen

Al vele malen heeft ze nuttige goederen gestuurd naar Gambia en neemt op haar reizen naar dat land ook zo veel mogelijk spullen mee; op dit moment ondervindt ze steun bij de verzending van de benodigde goederen door ze in een zeecontainer te laden en deze door de Stichting Townships S.A. te laten verzenden. Deze stichting heeft jarenlange ervaring met het verzenden van containers naar Afrika en ontvangt van hun rederij en transporteur een aanmerkelijke reductie op de vervoerskosten. Hoewel Marieke kleinschalig bezig is, maar betrouwbare contacten in Gambia heeft en daardoor dingen goed voor elkaar krijgt, heeft ze regelmatig geldelijke bijstand nodig vanwege de vrachtkosten. Officiële instanties e.d. hebben of willen vaak geen oog hebben voor kleinschalige projecten vandaar dit artikel.

Donaties

Donaties kunnen worden gedaan op rekeningnummer : NL 21 RABO 014 351 3699 t.n.v. M J v/d Wal, te Dronrijp of op rekeningnummer NL 28 INGB 070 392 8031 t.n.v. Stichting Townships S.A. Dronrijp onder vermelding van : project Gambia/vd Wal. Stortingen op de stichtingsrekening kunnen worden afgetrokken van de belasting, omdat de stichting de ANBI-status bezit. Genoemd mag nog worden, dat Marieke met hart en ziel bezig is en het een voorrecht vindt om mensen in Gambia ter plekke te kunnen helpen. (Foto's Douwe Helfrich)