Piet Paulusma begon carrière bij Franeker Courant: 'Het weer boeit mij nog altijd'

HARLINGEN - Het begon met een handgeschreven of getypt briefje met daarop een weeroverzicht hoe het weer geweest was. Persoonlijk in de brievenbus gedaan van de Franeker Courant aan de Zilverstraat. Zo’n vijfendertig jaar later is er erg veel veranderd.

De hobby van Paulusma groeide uit tot een baan van zeven dagen in de week, het briefje in de brievenbus verdween, draadloos verzonden televisieopnames kwamen ervoor in de plaats.

Van hobby naar werk

Thuis in Harlingen, in de weerkamer, vertelt Piet Paulusma zijn verhaal: ,,Begin jaren tachtig had ik al een apparaat om weerkaarten mee te ontvangen, dat was van de Duitse weerdienst geweest. Ik kon er gratis weerkaarten mee ontvangen. Het weer was toen nog een grote hobby van me, ik werkte bij de zakelijke afdeling van KPN, de bedrijventak. Ik was al wel iedere dag met het weer bezig en had in 1977 een cursus gedaan bij de Teleac. Voor de Franeker Courant maakte ik weeroverzichten, hoe het weer geweest was, hoeveel neerslag er gevallen was. Het zal in die tijd geweest zijn, dat Coos Bijlsma liever een weersverwachting wilden hebben. De krant kwam toen nog twee keer in de week uit. Ik had toen een lidmaatschap op de weerkaarten van het KNMI, maar die kwamen met de post. De kaarten van woensdag kwamen op donderdag bij mij binnen, dus daar had ik niet zoveel aan.” In 1985 werd Paulusma door Omrop Fryslân benaderd om Hans de Jong op te volgen als weerman. ,,Klaas Ypma was de vervanger van Hans de Jong, hij kreeg de weerkaarten van mij. Ypma zag het niet zitten zijn baan als leraar te combineren met de uitzendingen over het weer. Toen kwam ik in beeld. De Omrop deed ik naast mijn werk bij de KPN. Voor het Friesch Dagblad maakte ik ook het weerbericht. Beide doe ik nog steeds, met de berichten voor de Franeker Courant ben ik opgehouden toen de krant nog maar één keer per week uitkwam.” Het handgeschreven weerbericht werd al snel vervangen door steeds modernere apparatuur. ,,Eerst kwam er een msx-computer, telex en fax volgden. Ik wist via mijn werk altijd precies wat er op de markt was en wilde altijd de modernste apparatuur hebben. Zo was ik één van de eersten met een internetverbinding in Friesland.”

Landelijke doorbraak

Paulusma deed en doet het weerpraatje live voor de radio van Omrop Fryslân. In 1994 kwam daar de televisie bij. ,,Ik besloot al snel dat ik het weer buiten op wilde nemen, het weer is buiten, dat moet je niet in de studio opnemen. We namen het weer op in het Vossenpark in Leeuwarden.“ In diezelfde tijd begon Paulusma met een ijsproject, de dikte van het ijs meten op de route. ,, Ik heb de gegevens verzameld samen met de weergegevens van het KNMI. Vier studenten van de TU Twente hebben aan de hand van die gegevens een ijsgroeiprogramma in DOS gemaakt, speciaal voor mij. Henk Kroes hoorde ervan, hij wilde langs komen met de NOS. Kroes benoemde me toen tot adviseur van de Elfstedentocht. Dat ijsgroeiprogramma heb ik gebruikt bij de laatste Elfstedentocht, het klopte precies.” Dankzij Henk Kroes kwam Paulusma in beeld bij SBS6. ,,Ik werd benaderd door SBS6, daar had ik nog nooit van gehoord. ‘We willen je hebben’, zeiden ze. Op 1 september 1996 ben ik begonnen, toen ik daar begon, heb ik mijn baan opgezegd. Ik had ondertussen een prachtige functie, was manager, dus het was een grote stap. KPN hield mijn baan nog een tijdje vast voor als het tegenviel. Maar het viel niet tegen, integendeel. Nooit gedacht dat het zover zou komen. Ook in de jaren bij SBS is er veel veranderd. In het begin moest de band meteen na de opname zo spoedig mogelijk naar de studio worden gebracht, dan kwam een koeriersdienst hem halen. Nu nemen we op locatie op, stappen in de auto, monteren het bericht en versturen hem. We dat zijn Edo Zijlstra, mijn cameraman en schoonzoon, de man van dochter Martsje en ik. Edo is op eigen kracht bij SBS gekomen, dat heeft hij niet aan mij te danken”, zegt Paulusma.

Naar westen verhuizen

SBS vroeg of Paulusma naar het westen wilde verhuizen. ,,Nee zei ik, ik ben een Fries en ik blijf een Fries. Als ik naar het westen moet komen, gaat het hele verhaal niet door. Ze hebben er nooit moeilijk over gedaan.” Zeven dagen in de week met het weer bezig, een aantal keren per dag paraat staan om Omrop Fryslân te woord te staan, de berichten voor het Friesch Dagblad op tijd de deur uit en veel op pad om het weerbericht op locatie op te nemen. Heeft Piet nog tijd voor zichzelf? ,,Ja hoor, ik sport twee keer in de week, krijg vaak ’s avonds bezoek en ga geregeld naar mijn stamcafé, het Oant Moarncafé in Herbaijum. Hoe ik het vol houd? Het weer blijft mij boeien, het is nooit hetzelfde, daar houd ik van.”

Oant moarn

In ruim dertig jaar tijd is Piet Paulusma van de weerman van de Franeker Courant uitgegroeid tot het gezicht van SBS6, iedereen kent de term ‘Oant moarn’ en linkt dat aan Paulusma. ,,Dat zal altijd aan me blijven hangen, ook als ik ermee gestopt ben. Ach, dat is ook niet erg. Dat dit er allemaal achter weg zou komen, had ik in de begintijd niet durven dromen, geweldig toch.” (Tekst Suwarda Vis)