Topturner Justen Zuidema: ‘Laveren tussen ambitie en droom’

MINNERTSGA - Justen Zuidema uit Minnertsga hoopt net als tal van zijn collega topturners op een plaats in het WK-team van Nederland dat in oktober naar Montreal wordt uitgezonden. Dat het een hele klus wordt, daar is de 21-jarige Fries zelf meer dan van overtuigd.

Zuidema houdt momenteel namelijk meerdere ballen in de lucht. Zo is hij sinds augustus student Automotive Engineering aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en onderging hij aan de vooravond van het NK turnen in Ahoy een kijkoperatie aan zijn linkerenkel. Daarnaast woont hij tegenwoordig ook in de hoofdstad van Gelderland en is hij door de week voor trainingen op zichzelf aangewezen in een gymzaal in Elst. In het weekend traint hij bij zijn coach Daniel Knibbeler (ook coach van Epke Zonderland, red.) bij TSH in Sportstad Heerenveen. Bij de kijkoperatie in het AMC in Amsterdam heeft prof. dr. Kerkhoffs stukjes zwevend bot uit zijn enkel en het bot iets bijgeslepen. Begin juli mocht Zuidema weer lopen.

Half jaar

,,Vervolgens kan het een half jaar duren voordat ik weer op mijn oude niveau zit. Omdat ik op vloer en sprong momenteel niet train, loop ik daar geen achterstand op. Die onderdelen moet ik van begin af aan opbouwen. Wel ken ik in mijn hoofd de elementen voor deze toestellen al. Ik hoop gezien het herstel dat de operatie zo snel als mogelijk gebeurt. Dan kan ik weer opbouwen en toewerken naar mijn doel om als meerkamper een bijdrage te leveren aan het team.” De operatie stond aanvankelijk gepland voor 11 juli. Dat vond Zuidema echter te lang duren. ,,Ik heb gebeld of het niet eerder kon. Toen bleek het op 16 juni te kunnen. Ik dacht doe maar. Het was wel jammer van het NK. Het betekent wel dat ik eerder kan opbouwen. Op het NK wilde ik trouwens alleen voltige doen. Als daarnaast het WK niet lukt vanwege de ingreep, richt ik mij volgend jaar als meerkamper op het EK. Mocht de meerkamp niet haalbaar zijn, dan ligt mijn focus meer op de World cups”, zegt Zuidema, die nog wel bij het NK had willen langskomen. „Dat ging helaas niet, omdat ik nog helemaal suf was van de narcose.” Wel beseft Zuidema zich dat de combinatie studie en sport zijn eigen aspiraties om de olympische spelen te halen er niet gemakkelijker op maakt. ,,Ik wil altijd laten zien dat niks onmogelijk is. Als ik kan laten zien dat ik een voltigespecialist ben en boven de 15.000 punten kan scoren, denk ik dat wel kans maak op het team.”

Schouderproblemen

Zuidema richt zich al ruim twee jaar op voltige vanwege schouderproblemen. Die problemen zijn nu, zoals hij het zelf noemt, op een controleerbaar niveau. ,,Ik ben nu weer bezig om de meerkamp op te pakken. Dat heb ik in het verleden ook wel eens geprobeerd, zonder succes. Nu gaat het echter beter dan verwacht. Brug en rek zijn daarbij het prettigst voor mijn schouders. Ringen juist weer niet vanwege kracht en de vele rollen die je maakt.” Daarnaast slaat de turner bij de opbouw van de meerkamp vloer en sprong nog over. Dat heeft te maken met een blessure die hij opliep in 2014. Bij het Nederlands kampioenschap kwam hij destijds op sprong verkeerd neer en scheurde daarbij de enkelband van zijn linkervoet.

Trainingsprogramma

Om zijn doelen te halen traint Zuidema naast zijn studie zeven uren in een gymzaal in Elst, in het weekend, op vrijdag en zondag in vijf uren Heerenveen en probeert hij, als het kan vanwege zijn studie, extra trainingsuren te maken in Den Bosch. In overleg met zijn coach Daniel Knibbeler is een trainingsprogramma samengesteld. De turner is voor de uitvoering er van zo goed als op zichzelf aangewezen. ,,Er loopt wel een coach rond. Maar die is voor de lagere niveaus. Soms vraag ik hem wel om mee te kijken en aan te geven wat niet goed gaat. En ja, dat maakt mijn aspiraties wel moeilijker. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging om en te turnen en te studeren”, zegt Zuidema, die zijn studie wel tijdelijk op een lager pitje zet als er wordt toegewerkt naar het WK-traject. ,,In die periode train ik volledig in Heerenveen. Dat heb ik ook gedaan tijdens het EK-traject. Ik woon dan thuis bij mijn ouders in Minnertsga.”

'Niks is onmogelijk'

Ondanks het heen en weer laveren tussen zijn droom om de olympische spelen te halen en zijn studie, heeft Zuidema geen seconde spijt gehad van zijn keus. ,,De liefde voor auto- en motortechniek zit er al van kleins af aan in. Ik kluste toen al veel met mijn vader bij ons thuis in het hok. Toen ik 16 jaar was heb ik mijn eerste projectauto gekocht, een Toyota Celica TA28. Die heb ik volledig gestript en roestvrij gemaakt. Als ik tijd heb, sleutel ik er nog steeds aan om de auto weer in nieuw staat te krijgen. Daarvoor was ik al met motoren in de weer.” Het knutselen is volgens hem ook het mooie aan de Engelstalige hbo-opleiding. ,,Je ontwikkelt nieuwe technische mogelijkheden in de automotive branche. Dit kan de ontwikkeling zijn van een nieuwe elektrische auto tot een nieuwe supercar."

Epke Zonderland

,,Ik ben er hoe dan ook van overtuigd dat de studie mijn sport niet in de weg staat. Epke Zonderland heeft bewezen dat studie en sport goed is te combineren. Hij turnt op topniveau en is bijna afgestudeerd”, zegt Zuidema vol zelfvertrouwen. (Tekst Jitze Hooghiemstra)