Familie Van der Weg gooit roer om en start recreatiebedrijf Hoeve Noordveld

Oudebildtdijk Oudebildtzijl - Drieëndertig jaar ‘buorke’ Wybren van der Weg samen met zijn oudere broer Bauke op de boerderij die vader Van der Weg begon aan de Oudebildtdijk vlakbij Oudebildtzijl. Toen gaf Bauke aan te willen stoppen.

Daarmee stelde hij Wybren voor een dilemma: alleen doorgaan met boeren of een andere weg in slaan. Het werd het laatste. Van der Weg vertelt zijn verhaal. ,,We deden alles samen. Er kwam hier alleen een loonbedrijf op het erf om te hekkelen. Ik heb het geprobeerd, maar dat lag mij niet. Aardappels poten en rooien, uien zaaien en oogsten, graan dorsen. We hadden alle machines zelf en met behulp van een aantal oudere mannen die bijsprongen tijdens de oogst, deden we alles zelf.” Van der Weg: ,,Een prachtig akkerbouwbedrijf, tachtig hectare land in eigendom en we huurden nog twintig hectare bij. Om mij hadden we nog niet hoeven stoppen, maar Bauke is ruim tien jaar ouder en hij had het wel bekeken. Tussen ons zitten drie zussen, een ervan woont al meer dan twintig jaar in Portugal. Bauke wilde daar ook naar toe. Toen hebben Tineke en ik zitten rekenen en praten over de toekomst.”

Geen opvolgers

,,Bauke en ik hadden beiden geen opvolgers. We hebben de keuze gemaakt te stoppen en hebben het land verkocht.” Wybren en echtgenote Tineke hadden hun oog laten vallen op een camping. ,,Vlakbij Bartlehiem was een camping te koop. Dat leek ons wel wat, maar we waren net te laat. Daarna kwam het idee zoiets bij onze boerderij te doen. Je hebt hier schitterend uitzicht, prachtige zonsondergangen”, zegt Tineke.

Trekkershutten en camperplaatsen

De familie Van der Weg besloot het roer om te gooien en een recreatiebedrijf te realiseren: Hoeve Noordveld. Een camping werd het niet. ,,Dan moet je zoveel voorzieningen hebben, daar kiezen we niet voor. Onze doelgroep zijn mensen die een of twee nachten komen en dan weer verder reizen.” Van der Weg is druk bezig de trekkershutten te bouwen in de schuur van de boerderij. ,,Het worden aangemane accommodaties. Er komt een keukenblokje en een koelkastje in en een tafel met stoelen en een paar bedden. Op het erf zelf komt een sanitaire unit te staan. Aan de rand van het erf komen vijf camperplaatsen voorzien van stroom. Dat kunnen er altijd nog meer worden, eerst maar zien of het aan slaat.” Zowel de trekkershutten, als de camperplaatsen krijgen uitzicht over het land. Gasten kunnen van de zonsondergang genieten.

Dierenpark

Wie het erf op rijdt van Van der Weg, rijdt langs het dierenpark. Een hobby van Van der Weg en een van de trekpleisters. ,,Mijn broer had er niets mee, maar ik vind het prachtig. Pauwen, nandoes, wallaby’s, alpaca's, allerlei vogels, van alles hebben we hier. Geregeld komen moeders met kinderen uit het dorp een kijkje nemen.”

Verhuur en stalling

De grote loodsen op het erf bieden mogelijkheid caravans, campers of inboedel en dergelijk te stallen. ,,Alle machines zijn er uit. We hebben zeker ruimte voor zo’n vijftig tot zestig caravans of campers. We willen flexibel zijn, als mensen hun caravan of camper af en toe willen gebruiken, kunnen ze een dag van tevoren bellen. Dan zorgen wij dat hij klaar staat. Daarnaast hebben we zelf vier caravans en een camper voor de verhuur. Wil je eens proberen of het wat voor je is, dan is het een mooie mogelijkheid om eerst eens te huren.” De familie Van der Weg bouwt vol enthousiasme door en hoopt in april te kunnen starten met de hutten en de camperplaatsen. Wie gebruik wil maken van de stalling, kan er nu al terecht. Op de website www.hoevenoordveld.nl is alle informatie te vinden en is te lezen hoe het bedrijf vorm krijgt. (Tekst Suwarda Vis)