Franeker blaast universiteitsgeschiedenis nieuw leven in

FRANEKER - Franeker wil de oude universiteitsgeschiedenis nieuw leven inblazen.

Dat moet uiterlijk in het najaar van 2018 de eerste concrete activiteiten opleveren. Architectenbureau Adema uit Franeker heeft ondertussen al een schets gemaakt voor een academiezaal in de Botniastins.

Om de Franeker Academie te laten herleven, wordt donderdag 5 oktober om 18.00 uur een intentieverklaring ondertekend. De ondertekening is in het Nederlands, Fries, Engels en Latijn gebeurt door: de gemeente Franekeradeel, de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), de Campus Fryslân en de protestantse gemeente Franeker als eigenaar van het gebouw.

Met de komst van de Franeker Academie moet niet alleen de wetenschap terug worden gehaald naar Franeker, maar wordt ook ingezet zetten op een educatief centrum voor meerdere doelgroepen zoals de Weekendschool Franeker.

De initiatiefnemers noemen het een belangrijke ontwikkeling voor Franeker en Noordwest-Fryslân. ,,Na tweehonderd jaar stilte wordt een van de aloude parels in de Friese kroon met het nodige ceremonieel opgepoetst om op een eigentijdse manier de plek weer in te nemen die hem toekomt.”

Bij de ondertekening gaat burgemeester Eduard van Zuijlen in op de herstart van de Franeker Academie. Daarnaast spreekt professor Jouke de Vries van de Campus Fryslân over de plannen van de universiteit. Verder is er een toegift van directeur Bert Looper van Tresoar en is Robert Jansen aanwezig als lid van de kerngroep.