Franekers Thijs Span en Mark Ypma genieten van scheidsrechtershobby

Franeker - De voetbalbond KVB houdt tot en met vrijdag 15 oktober de Week van de scheidsrechter.

De KNVB wil met de week scheidsrechters bedanken voor hun inzet. Hieronder een door de scheidsrechters Thijs Span en Mark Ypma van SC Franeker ingestuurde tekst. Zonder de vele duizenden scheidsrechters is het niet mogelijk om ruim 1,2 miljoen voetballers (en hun supporters) ieder weekend van voetbal te laten genieten. Waarom ben je eigenlijk scheidsrechter? Als scheidsrechter is er voornamelijk maar één doel, dat is een wedstrijd tot een goed einde brengen. Natuurlijk zijn respect en sportiviteit hierin het grootste aandachtspunt voor elke vereniging.

Thijs Span

Ooit begonnen als voetballer, overgestapt op het trainersvak en uiteindelijk kwamen we er beide achter om zelf de fluit te hanteren. Thijs Span (18) is inmiddels druk bezig met het volgen van opleidingen vanuit de KNVB, de jonge Franeker mocht al regelmatig in actie komen bij verschillende toernooien en wedstrijden. Zijn hoogtepunt uit zijn carrière is dan misschien wel dat hij zich op 4 oktober mocht melden in Zeist! Hij mocht een dag meelopen met de scheidsrechters uit het betaald voetbal.

Mark Ypma

Mark Ypma (18) fluit inmiddels bijna een jaar voor de KNVB. Hij is dan ook vaak te vinden op verschillende verengingen in Friesland. Naast dat Ypma niet heel vaak meer bij zijn eigen vereniging te bewonderen is, maakt hij wel onderdeel uit van de scheidsrechterscommissie van SC Franeker. Beide heren zijn ook regelmatig samen nog te bewonderen. Zo assisteert Span regelmatig bij arbiter Ypma. Wat al eerder in het verhaal voor kwam is dat Ypma onderdeel is van de scheidsrechterscommissie, Ook Span draagt hier zijn steentje aan bij. Wij als scheidsrechterscommissie hebben afgelopen jaar het ARAG certificaat uit handen van de KNVB mogen ontvangen. Wij als scheidsrechterscommissie (Mick Brants, Bertus Molenaar, Thijs Span en Mark Ypma) zullen er alles aan doen om het arbitrage niveau binnen onze vereniging zo hoog mogelijk te houden.

Ook fluiten?

Als commissie zijn wij nog drachtig opzoek naar scheidsrechters. Lijkt het jou een leuke uitdaging om de opvolger van Björn Kuipers te worden? Dan zijn wij opzoek naar jou. Aanmelden kan via scheidsrechterszaken@scfraneker.nl.