Sint Annaparochie krijgt na tien jaar Entree kunstwerk op rotonde Hemmemaweg

SINT ANNAPAROCHIE - Na tien jaar komt er dan toch een Entree kunstwerk op de rotonde aan de Hemmemaweg in Sint Annaparochie.

Donderdag 12 oktober wordt het zes meter brede en acht meter hoge kunstwerk geplaatst. Op zaterdag 4 november wordt het om 15.00 uur officieel onthuld door gedeputeerde Sietske Poepjes.

Het stalen en zwart gecoate kunstwerk van Henk Rusman uit Oudebildtzijl beeldt de cultuurhistorie van het Bildt uit. De gemeente ontstond door inpoldering. Dat is in het beeld terug te zien doordat de Oudebildtdijk, Nieuwe Bildtdijk en Zeedijk erin worden uitgebeeld. Daarnaast zijn er bij de rotonde grondkeringen aangebracht waarop de historie van het Bildt is terug te lezen.

Tien jaar geleden werd het voorstel voor het kunstwerk gedaan aan de raad. De rotonde valt echter onder provinciaal beheer. Hoewel de besluitvorming op zich liet wachten, is het kunstwerk met het naderende afscheid van de gemeente het Bildt die per 1 januari 2018 opgaat in Waadhoeke in een stroomversnelling gekomen.

,,Het Entree kunstwerk zelf toont ook aan dat het Bildt onderscheidend is ten aanzien van de andere gemeenten die opgaan in Waadhoeke”, zegt Rusman.

De onthulling van het Entree kunstwerk valt daarnaast samen met een dag op het Bildt waarbij symbolisch afscheid wordt genomen van de gemeente het Bildt. Alle verenigingen presenteren zich dan op weg naar de nieuwe gemeente Waadhoeke.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)