WoofWoofWednesday

Franeker - Op twitter komen soms bizarre dingen voorbij. Zo heeft iemand in het Verenigd Koninkrijk besloten dat elke woensdag WoofWoofWednesday is.

Slimme ‘petpreneurs’ kunnen hun onderneming enorm promoten als ze sociale media goed gebruiken. Maar WoofWoofWednesday sprak zo verschrikkelijk veel mensen aan, dat vorige week woensdag iedereen hondenfoto’s is gaan tweeten.

Dat kattenfilmpjes populair zijn op internet moge bekend zijn, maar hondenbezitters kunnen er ook wat van. Museum Martena is ook maar eens mee gaan doen, want ook wij hebben hondjes in de collectie.

Een messing hondenhalsband uit de negentiende eeuw met de inschriptie ‘A.E.R.B.’ bijvoorbeeld, wat ongetwijfeld op het baasje slaat, want een hond met vier voornamen moet nog geboren worden lijkt ons.

Honden komen ook herhaaldelijk voor in de collectie tekenvoorbeelden die aan de Franeker universiteit werd gebruikt, om te leren tekenen naar bestaande elegante voorbeelden.

Heel leuk is ook een messenlegger in de vorm van een porseleinen hondje, beschilderd met bloemetjes. De viervoeters op de tekenvoorbeelden en het messenleggertje zijn gewoon hondjes, niets meer en niets minder.

Maar heel vaak worden er ook symbolische betekenissen aan honden verbonden. De hond is een dier dat je veel kunt aanleren, dus op kinderportretten uit de zeventiende eeuw worden hondjes in verband gebracht met het lerend vermogen van het kind.

En ook, en dat is op de huwelijksportretten van Sepcke van Vervou en Wytze van Cammingha te zien, is een hondje een symbool voor de huwelijkse trouw. Bij de rok van Sophia staat dan ook een klein keffertje, dat deze huwelijkstrouw moet verbeelden. Was er in de zeventiende eeuw een WoofWoofwednesday geweest, dan had Sophia vast meegdaan.