‘Aanleg idylle in Franeker op zijn vroegst deze winter’

FRANEKER - De idylle in Franeker wordt afhankelijk van het weer op zijn vroegst deze winter of komend voorjaar aangelegd. Aanvankelijk zou de aanleg ervan in het gebied bij De Horsa dit najaar plaatsvinden.

Volgens initiatiefnemer Remco Ploeg waren veel van de plannen iets te ambitieus. ,,Dat de idylle aanslaat blijkt echter uit de vele positieve reacties die we tot nu toe hebben ontvangen. Mensen vragen ook wanneer de aanleg start en hoe de idylle er uit komt te zien.”

Om inwoners voor te lichten over de plannen is er dinsdag 7 november vanaf 20.00 uur een gratis bijeenkomst De Poort van Franeker aan de Stationsweg 1.

Ploeg: ,,Dan wordt niet alleen tekst en uitleg gegeven. Ook kunnen nog ideeën worden aangedragen voor de inrichting van de idylle.”

In februari koos de Vlinderstichting Franeker uit als plaats die een idylle krijgt. Franeker was samen met Amsterdam en Schaijk in de race voor de komst van een idylle.

De locatie die Ploeg op het oog heeft is 1,9 hectare groot. In totaal stelt de Vlinderstichting 10.000 euro beschikbaar. Als winnaar krijgt Franeker zeventig procent van het budget. De rest wordt verdeeld onder de twee andere finalisten.

De Vlinderstichting heeft sinds 2013 in totaal vijfenveertig idylles aangelegd met geld van de Postcodeloterij.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)