Fietseninzamelingsactie bij AMS voor kinderen in arme gezinnen

FRANEKER - De heer Van der Velde is bij de AMS gestart met een inzamelingsactie voor het ANWB Kinderfietsenplan. Die actie richt zich op kinderen die opgroeien in armoede en waarvan de ouders geen fiets kunnen betalen.

Er zijn ondertussen onder de ouders van leerlingen uit het eerste jaar ongeveer twintig oude fietsen ingezameld. Ook ouders uit de andere jaren van de Franeker middelbare school zijn nu benaderd om mee te doen aan de actie. ,,Daarnaast kan iedereen in Franeker en omstreken die een oude fiets in de schuur heeft staan en die is op te knappen deze inleveren. Dat kan onder schooltijden”, zegt Van der Velde, onderwijsassistent techniek en groen bij de AMS. Van der Velde las in het blad De Kampioen van de ANWB over het kinderfietsenplan. ,,Op een gegeven moment zie je eersteklassers op nieuwe fietsen naar school komen en vraag je jezelf af wat er met hun oude fiets gebeurt. Ik ben zelf vader van twee kinderen en realiseerde mij dat oude fietsen nogal eens in het hok blijven staan. Ik dacht, daar moet ik wat mee doen.” Samen met de ANWB startte Van der Velde vervolgens de inzamelactie. ,,Er was er zelfs iemand bij die zes fietsen doneerde.”

Voor meisjes en jongens

Er wordt gevraagd om fietsen voor meisjes en jongens van 10 tot 18 jaar. De fietsen moeten in redelijke tot goede staat verkeren en met wat slim kluswerk opgeknapt kunnen worden tot een veilige fiets. Daarnaast wordt gevraagd om fietsen met als inchmaat 24, 26 of 28. Ook fietsen voor volwassenen zijn welkom. Het inleveren bij de AMS aan de Cort van der Lindenstraat 1 in Franeker kan tot de kerstvakantie. De ANWB haalt de fietsen vervolgens op. Ook knapt die organisatie de fietsen op en wordt er voor gezorgd dat de fietsen terechtkomen bij kinderen die ze hard nodig hebben. Het kinderfietsenplan heeft inmiddels tweeduizend kinderen in Nederland blij gemaakt met een opgeknapte fiets. Meer informatie via w.vandervelde@annamaria.nl. (Tekst Jitze Hooghiemstra)