Otto Veltman wil kruideniersmuseum openen in Franeker

FRANEKER/KAMPEN - Voor de tijd dat er supermarkten kwamen, werden de boodschappen gedaan bij de kruidenier en kwam de melkboer aan huis.

Otto en Jo Veltman-Roodhof hadden zo’n kruidenierswinkel aan de Wilhelminastraat in Franeker. Zoon Otto Veltman woont in Kampen, maar is van plan in Franeker een kruideniersmuseum te beginnen in Franeker, om zo te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging. De oude toonbank uit de winkel heeft hij nog. Veel zaken die in de winkel gebruikt werden, heeft Veltman al op de kop getikt. Nu is hij op zoek naar een geschikt pandje in de binnenstad van Franeker. De winkel, naast het woonhuis waar het gezin met negen kinderen woonde, werd gerund door moeder Jo. Haar man Otto had een ‘melkwijk’. Met een melkkar ging hij door de wijk om mensen van zuivel te voorzien. Melkboer Veltman wisselde de lege flessen die bij de voordeur klaarstonden om voor volle. ,,Het was hard werken. Mijn oudere broers en zusters moesten allemaal voor en na school meewerken. Het hield niet op als het zes uur was geweest”, zegt Veltman. ,,Als er ’s avonds nog iemand iets nodig was, dan konden ze nog wel even terecht. Ze maakten lange dagen. Het pand waar we destijds woonden en waar mijn ouders de winkel hadden, is er niet meer.”

Poiesz

Toen de Poiesz er kwam, werd het voor zijn ouders steeds moeilijker er nog een inkomen uit te halen. ,,Poiesz kon veel goedkoper inkopen, daar konden ze niet tegenop. Mijn vader kreeg gezondheidsproblemen en verkocht de melkwijk. Later stopte mijn moeder met de winkel omdat het niet meer te doen was.” Het pand is toen verkocht aan Westra, later heeft de scouting er nog in gezeten. Nu staat het er niet meer, het is gesloopt. ,,Rollingswier, tegenwoordig Levo, heeft zijn pand uitgebreid en op die grond gebouwd. Van de buitenkant heb ik nog een paar foto’s, van de binnenkant helaas niet.”

Funda

Veltman wil de winkel nieuw leven inblazen. Als museum, om te laten zien hoe het was voordat er supermarkten bestonden. ,,Het idee is een jaar of vier, vijf geleden begonnen. Ik liet een nieuwe blokhut plaatsen in de tuin en zette de oude toonbank er in. Het leek mij een leuk om een oude kruidenierswinkel te laten zien. Op rommelmarkten scharrel ik van alles bij elkaar. Nu is mijn blokhut een soort museumpje geworden. Mijn echtgenote geeft les aan een basisschool. Zij komt ieder jaar even met de klas langs. Kinderen zien dan dat je niet een pak suiker of een pak meel kocht, maar dat alles afgewogen moet worden.” Veltman zegt het liefst het museum een plaats geven in de stad van oorsprong. ,,Ik houd Funda in de gaten, kijk om mij heen of er iets te koop is. Verder zoek ik nog een grutterskasten en oude kasten om alles mooi uit te stallen. Mochten mensen thuis nog dingen hebben die thuis horen in een kruidenierswinkel, dan hoor ik het graag! Of als er iemand is die een geschikt pand te koop weet.” Veltman houdt de belangstellenden op de hoogte via de Facebookpagina Veltman kruidenierswinkel. Wie oude foto’s heeft of Veltman op een andere manier kan helpen, kan hem bereiken op 06-33569907 of 038-3326984. Mailen kan ook: veltmano@ziggo.nl.

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis/foto’s familie Veltman)