Verhalenvertellers luiden culturele jaar in

Franeker - Het komend weekend is de opening van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018). Naast Leeuwarden is de hele provincie Friesland Culturele Hoofdstad van Europa. Daarom wordt op 26 januari het nieuwe culturele jaar provincie-breed inluidgeluid met onder andere 2018verhalen.

Op de avond van 26 januari zijn bijna alle honderd musea van Friesland geopend en doen daarnaast vele particulieren mee aan 2018verhalen. Skûtsjesilers, burgemeesters, caféhouders en de buurvrouw op de hoek doen hun deuren open om een bijzonder verhaal te delen. Terug naar de winterjûnenocht.

Planetarium en Fries aardewerk

Ook in de regio Franeker worden mooie, bijzondere en aangrijpende verhalen verteld. Bij het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium vertellen ze niet over hun eigen bijzonder Planetarium, maar kruipt Nelle Raaphorst in de huid van Aleida van Balen, de buurvrouw van het Planetarium. Wat vindt Aleida van Balen van de buren? En hoe is het om naast het beroemde Planetarium een koffie- en theehandel te hebben? Rikus Oswald neemt je mee in de ontdekkingen in het pand Zoutsloot 53 te Harlingen. In zijn verhaal, Harlingen: Bakermat van Fries aardewerk, komt de ontstaansgeschiedenis van het Friese aardewerk breed aan bod.

Locaties en vertellers

De musea en andere vertellers verwelkomen je graag tussen 19.00 uur en 22.00 uur. Zijn er afwijkende tijden, een maximum aantal plekken of andere bijzonderheden dan wordt dat op de website www.2018verhalen.nl vermeld. Musea en vertellers uit de regio die hun deuren openen: Titel: Verteller(s): Plaats: Reisplanetarium - Henk Nieuwenhuis - Franeker De rjeameleppel - Frâns Visser - Franeker Ûnderweis - Johan Anema - Franeker Op de koffie bij van Balen - Koninklijk Eise Eisinga Planetarium - Franeker De erfenis - Manon Borst - Franeker Zal zij ‘ja’ zeggen???? - Hannemahuis - Harlingen Harlingen: bakermat van Fries aardewerk - Rikus Oswald - Harlingen The god of sun is always with me - Sargon Riadh - Sint Annaparochie Van een bakkersknecht, schaatsen en onderduiken in Wijnaldum - Archeologisch steunpunt - Wijnaldum Kajuitpraat - Meijer Motoren Museum - Sint Jacobiparochie De tigchelaars van Kimswerd E.O. - Jos Tichelaar - Kimswerd Het kan zijn dat de lijst nog langer wordt, vertellers melden zich nog aan. Voor de actuele gegevens kunt u terecht op de website.