Plannen zonnepanelen op geluidswal A31

DRONRIJP - Ron van Booma, voormalig eigenaar van Recreatiepark Schatzenburg, wil een streep onder het verleden zetten en met frisse, nieuwe inzet en ideeën verder. De ondernemer ziet toekomst in zonnepanelen op de veelbesproken geluidswal naast het recreatiepark nabij Dronrijp en is momenteel alle mogelijkheden aan het onderzoeken. Van Booma hoopt dat in goede harmonie met de gemeente Waadhoeke te kunnen doen.

,,Er moet een streep onder het verleden, wat achter ons ligt, is geschiedenis. We willen door, vooruit zien, kijken naar de mogelijkheden, niet naar de onmogelijkheden” aldus Van Booma, ,,Samen met Bernard Veerman heb ik de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waadhoeke bezocht. Ik zag een bevlogen burgemeester en een college wat de schouders eronder wil zetten, die zich op positieve wijze in willen zetten voor de gemeente. Dat gaf me een goed gevoel.” Veerman is adviseur van Van Booma, samen zijn ze aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om de geluidswal te transformeren naar een rendabel zonnepark.

,,Er is behoefte aan schone energie, vorige week was in het nieuws dat nieuwe huizen energieneutraal gebouwd moeten worden. Het is bekend dat het gas een aflopende zaak is, dan moet er wel alternatieve energie voorhanden zijn. De geluidswal is ideaal om zonnepanelen op te zetten, met een ideale schuinte en ligging op het zuiden kan het een heel rendabel verhaal worden. Uiteraard moet alles nog tot in de puntjes worden uitgezocht, wat we nu op papier hebben is natte vingerwerk, maar als je ervan uitgaat dat je ongeveer vierduizend panelen kwijt kunt op de wal dan kan dat zo’n 1,2 megawatt opleveren. Uiteraard ga je dan wel uit van honderd procent rendement. Daarvan kun je zo’n tweehonderdvijftig huishoudens van energie voorzien.” vertelt Veerman.

Van Booma: ,,We zijn nu alles aan het uitpluizen, onderzoeken hoe het zit met subsidies, leggen contacten met energieleveranciers. We hebben contact met GroenLeven, een bedrijf met ervaring met duurzame projecten. Binnenkort hebben we een oriënterend gesprek. Zij zijn op zoek naar locaties om zonnepanelen te plaatsen, ze plaatsen veel bij boeren op de daken van de stallen. Er zijn veel varianten denkbaar voor wat betreft de exploitatie, we staan overal voor open en willen samen met de gemeente de mogelijkheden bekijken. Ook bij de afzet van de energie is er veel mogelijk, vlak achter de geluidswal liggen de sportvelden en het zwembad. Die zouden op deze manier van energie voorzien kunnen worden. Op korte termijn willen we graag met het college van burgemeester en wethouders om tafel. Het is essentieel om de gemeente mee te krijgen, politieke wil is enorm belangrijk.”