Documentaire over scheepsbouwer Cornelis Verolme in het Hannemahuis

HARLINGEN - In het Hannemahuis vertoont donderdag 13 december de documentaire ‘Staal & Lavendel, de levensladder van Cornelis Verolme. Theo van Dijk, kleinzoon van Cornelis Verolme, leidt de documentaire in.

Hij vertelt onder meer over zijn jeugdherinneringen aan zijn markante grootvader, zoals de herinnering en aan de tewaterlatingen van diverse schepen en aan de lavendelgeur die Cornelis Verolme verspreidde en die menigeen aan het sidderen bracht.

Vanaf 1946 bouwde scheepsbouwer Cornelis Verolme uit het niets een wereldconcern op, Verolme Verenigde Scheepswerven. Rond 1970, nog geen 25 jaar na de eerste order, gaat het bedrijf op dramatische wijze onderuit. In deze meeslepende film uit 2007 benadrukte regisseur Rudolf van den Berg het noodlottige samenspel tussen conjunctuur en karakter dat tot dit drama leidde.

De 90 minuten durende film ‘Staal & Lavendel’ is mede gebaseerd op het boek ‘Cornelis Verolme, opkomst en ondergang van een scheepsbouwer’ van Ariëtte Dekker.

De documentaire is te zien in de Gehoorzaal in het Hannemahuis. Aanvang 20.00 uur, aanmelden kan via 0517-413658 of mail naar museum@harlingen.nl.