Kunstenaar Hendrik Elings: van kwast naar kijken

Sint Annaparochie - Twee weekenden achter elkaar - op 22, 23, 29 en 30 december - exposeert kunstschilder Hendrik Elings zijn werk in de eigen expositieruimte aan de Oudebildtdijk 202. Formeel is deze boerderij het laatste huis van Sint Annaparochie.

Kunstschilder Hendrik Elings zal wat betreft kunstopvattingen altijd stevig in de eigen Bildtse klei geworteld blijven. Wachten op inspiratie is niet aan hem besteed, ,,Voor mij mag je inspiratie in de kliko donderen’’, nee het ambacht kunstschilderen is vooral hard werken. ,,Het is veel doen, vlieguren maken en dan kijken en er ver van afblijven.’’

De belangrijkste opdracht in zijn vakgebied is voor hem het ontwikkelen van een eigen handschrift, een eigen signatuur zodat mensen kunnen zeggen ‘Kijk dat is typisch een Elings’.

‘Naar je werk gaan’

Sinds kort gaat Elings soms naar elders om daar te schilderen. Het gevoel oproepen dat je gewoon naar je werk gaat, dat je naar een plek gaat waar de afleidingen de eigen concentratie niet op een dwaalspoor brengen. Want schilderen is voor Elings een paradox.

,,Schilderen is voor mij niet moeilijk, maar om tot schilderen te komen is vaak een opgave. Noem het maar een paradox in eigen persoonlijkheid.’’ Van collega schilder leerde Elings dat je blik niet constant is, dat je vijf minuten later al weer anders naar de dingen kijkt en dat is volgens die collega de grote valkuil van jezelf.

Ruis op de lijn

Het heeft de werkwijze van Elings in de loop der jaren beïnvloed en veranderd. ,,Vroeger moest een schilderij beslist af, tegenwoordig schilder ik hooguit een uur aan een schilderij en werk dan weer aan wat anders. In principe moet je een verbinding maken tussen je hand en het hoofd en dat heeft soms tijd nodig. Is dat er niet dan zit er ruis op de lijn en dan kun je het schilderij beter een paar dagen met rust laten.’’

Wat dat betreft refereert Elias ook graag aan de kunstschilder Karel Appel. ,,Als Appel iets had gemaakt liet hij het even rusten om vervolgens er net zolang naar te kijken tot het af is. Schilderen is dus kijken of het klopt of niet. Het proces vloeit vanuit je klauwen naar het hoofd en soms maak je iets waar je hoofd nog niet aan toe is.’’

De thuisexpositie is op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur aan de Oudebildtdijk 202 in Sint Annaparochie. Info: www.hendrikelings.nl.

Meer over de expositie van Hendrik Elings in de Franeker Courant van 19 december.