Franeker watertoren krijgt cultureel-maatschappelijk functie

FRANEKER - De Franeker watertoren, die sinds september te koop stond, is verkocht. De nieuwe eigenaar ontwikkelt plannen om het rijksmonument te gebruiken voor culturele en maatschappelijke georiënteerde activiteiten.

De watertoren had sinds enkele jaren geen functie meer in de drinkwatervoorziening en was daarom door Vitens buiten gebruik gesteld.

Vitens doet objecten die geen rol meer vervullen in het proces ‘van bron tot kraan’ niet zomaar van de hand. Om in aanmerking te komen voor aankoop van de toren verlangde Vitens van een nieuwe eigenaar, naast een reëel bod, een heldere visie voor de herbestemming van de watertoren. Een herbestemming die meerwaarde zou creëren voor zowel de toren als omgeving.

De nieuwe eigenaar is inmiddels in gesprek met de gemeente Waadhoeke over de herbestemming van de toren. Tezamen met een architect worden plannen ontwikkelt om de watertoren te gebruiken voor culturele en maatschappelijke georiënteerde activiteiten die zullen bijdrage aan de regio Franeker.

De beeldbepalende watertoren is in 1925 gebouwd door de Intercommunale Waterleiding Leeuwarden en heeft een oppervlakte van 1315 vierkante meter. De ongeveer 48 meter hoge achthoekige watertoren met een waterreservoir van ongeveer 445 kubieke meter is al van ver buiten Franeker te zien.