Koninklijk Eise Eisinga Planetarium stap dichter bij status Werelderfgoed

FRANEKER - Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium te Franeker is een stap dichter bij de status van UNESCO Werelderfgoed. Het wereldberoemde astronomische uurwerk van Eisinga zal in 2022 ter beoordeling door de UNESCO worden voorgedragen. Dat heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt.

De minister heeft het advies overgenomen van de ‘Expertgroep beoordeling werelderfgoednominaties 2018’. Dit team van deskundigen oordeelde dit najaar positief over de kandidatuur van het Planetarium. Volgens de expertgroep is de uitzonderlijke universele waarde van het Planetarium aantoonbaar.

Het Eisinga Planetarium is zeer verheugd over dit besluit. Nu kan het nominatieteam met daadkracht, energie en vertrouwen gaan werken aan het einddossier, met als doel opname op de prestigieuze Werelderfgoedlijst. Deze lijst telt op dit moment tien Nederlandse werelderfgoederen.

Het Eise Eisinga Planetarium is het oudste nog altijd werkende planetarium ter wereld. Het toont al sinds 1781 de actuele stand van diverse hemellichamen. In 2006 kreeg het Planetarium het predicaat ‘Koninklijk’ uitgereikt. Ook werd het dat jaar opgenomen in de ‘Canon van Nederland’.

Eind 18de eeuw ontving het Planetarium nog maar een paar honderd bezoekers per jaar. Afgelopen november werd echter al de 60.000ste bezoeker van 2018 verwelkomt. Vanwege deze enorme toename in belangstelling is het Planetarium de afgelopen jaren uitgebreid met twee naastgelegen panden. Maar net als in 1781 krijgen alle bezoekers nog altijd uitleg in de Planetariumkamer.