Met Raad en Daad: de kinderburgemeester

Met Raad en Daad is de rubriek die in het leven geroepen om u op lichtvoetige wijze te informeren, duiding en achtergronden te geven maar ook om informatie op te halen over wat er in gemeente Waadhoeke speelt. Vandaag: Kennismaken met de kinderburgemeester.

De gemeente Waadhoeke neemt jongeren serieus. We hebben een jeugd gemeenteraad en sinds kort ook een pas benoemde kinderburgemeester. Uit een flinke groep jonge kinderen is na een pittige selectie Piter Murk de Groot (10 jaar) uit Tzum op 6 december geïnstalleerd als de eerste kinderburgemeester van Waadhoeke. Omdat wij Piter Murk wel eens wat beter willen leren kennen en benieuwd zijn naar zijn ideeën als heuse kinderburgemeester hebben wij hem wat vragen voorgelegd.

Als jij de meester/juf zou zijn morgen, wat zou je de kinderen in je klas dan leren?

Ik zou de kinderen leren over de politiek. En Rekenen.

Waarom wilde jij graag de eerste kinderburgemeester zijn in Waadhoeke?

Het is een hele grote eer om kinderburgemeester te zijn. En natuurlijk omdat ik veel leuke ideeën heb voor kinderen in gemeente Waadhoeke. En ik vind het ook leuk om mijn mening te geven en te praten met kinderen en volwassenen.

Als je vrij van school bent, wat doe je dan liefste?

Ik speel het liefst buiten. Voetballen. En gamen vind ik ook leuk. En uitslapen, dat is ook een hobby van mij.

Waar heb je het meest zin in morgen? En het minst?

Om lekker op te blijven morgenavond, want vrijdag hebben de juffen studiedag en dan ben ik vrij! (en dan mag ik denk ik wel opblijven). Het minst zin heb ik om morgen vroeg mijn bed uit te gaan, want dan vind ik het altijd zo koud!

Wat zou jij graag willen realiseren of aandacht voor vragen als kinderburgemeester voor de kinderen in Waadhoeke ?

Ik vind het belangrijk dat er genoeg buitenspeelplekken zijn. En ik zou het fijn vinden als er niet wordt gerookt op de sportvelden bij kinderen. En andere kinderen die ook mee deden voor burgemeester worden hadden ook hele goede ideeën. Daar kunnen we vast ook wat mee doen.

Als de meester/juf over jou praat, wat zou hij/zij dan voor leuke dingen over jou vertellen?

Dat ik een intelligente en slimme jongen ben, dat denk ik zelf dat mijn juffen zullen zeggen. Ik heb het ook aan mijn juffen gevraagd. Juf Sietske en Juf Rixt hebben dit over mij gezegd, ze schreven dit in een mail: ‘Piter is een enthousiaste leerling en een creatieve denker. Hij kan overal over meepraten en mag graag vertellen. Hij heeft altijd een leuke inbreng. Hij is erg behulpzaam en lost graag problemen op. Groetjes Sietske en Rixt.’

Wat wil je later worden?

Piloot bij de KLM.

Wat zou je nog willen zeggen wat niet in de vragen stond?

Ik heb een heel leuk idee voor gemeente Waadhoeke Het heeft te maken met buiten zijn, in de natuur, natuur beleven, zintuigen gebruiken, buiten spelen….. Maar ik verklap het nog niet helemaal...

En ik wil nog zeggen dat ik heel blij ben dat ik kinderburgemeester van Waadhoeke ben geworden. En natuurlijk wil ik afsluiten met mijn slogan: ‘Piter Murk, makket fan ideeën fan bern yn de gemeente Waadhoeke, wurk!’

Adviseur raadscommunicatie Waadhoeke