Melding homodiscriminatie in asielzoekerscentrum Sint Annaparochie

Franeker - SINT ANNAPAROCHIE - Een asielzoeker van het azc in Sint Annaparochie heeft bij de politie melding gemaakt van homodiscriminatie. Hij zou door kamergenoten discriminerend zijn aangesproken, zo meldt de Leeuwarder Courant.

SINT ANNAPAROCHIE - Een asielzoeker van het azc in Sint Annaparochie heeft bij de politie melding gemaakt van homodiscriminatie. Hij zou door kamergenoten discriminerend zijn aangesproken, zo meldt de Leeuwarder Courant.
Politie en COA bevestigen de melding eerder dit jaar. De asielzoeker die zich bedreigd voelde is inmiddels overgeplaatst. Volgens de politie was er geen sprake van een bedreiging die strafrechtelijk tot vervolging kon leiden. Er is wel met betrokkenen serieus gesproken, aldus de politie. Het incident staat in de ogen van het COA en politie op zichzelf en er is geen sprake van een trendmatige toename van geweld tegen homo’s in het azc. Begin 2017 is aangifte gedaan van geweld tegen twee homseksuelen in het azc in Drachten. Dat heeft tot een aanhouding geleid in verband met mishandeling. Volgens Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, die onder meer homoseksuele asielzoekers bijstaat, is de melding ‘schandalig’ verlopen. ,,De bedreigde man is door het COA overgeplaatst, maar hij kon alleen melding doen en er is geen onderzoek door de politie gestart en de daders zijn niet aangepakt.’’ Volgens Kortekaas komt discriminatie voort uit de cultuur waarin veel asielzoekers zijn opgegroeid. Hij vermoedt ook dat jaloezie een rol heeft gespeeld, omdat homoseksuele asielaanvragers meer kans zouden maken op een verblijfsvergunning. Asylum Support heeft maandag staatssecretaris Mark Harbers van Justitie per brief gevraagd om actie. Het wil dat er speciale opvang komt voor homoseksuele asielzoekers. Dat is door het vorige kabinet afgewezen. Er zijn nu wel vertrouwens-personen binnen de azc’s aangesteld voor kwetsbare groepen.